Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pojavila se nepotvrđena vijest da su talibani zauzeli i zadnju pokrajinu, vođa otpora piše da nikad neće odustati

Poruku je uputio nakon što se pojavila informacija da su talibani zauzeli Pandžšir, posljednju pokrajinu koju ne kontroliraju

Afghan resistance movement and anti-Taliban uprising forces gather in Khenj District in Panjshir province on August 31, 2021. - Panjshir -- famous for its natural defences never penetrated by Soviet forces or the Taliban in earlier conflicts -- remains the last major holdout of anti-Taliban forces led by Ahmad Massoud, son of the famed Mujahideen leader Ahmed Shah Massoud. (Photo by AHMAD SAHEL ARMAN / AFP)
FOTO: AFP

Vođa otpora protiv talibanskih militanata u Afganistanu objavio je u subotu da će se nastaviti boriti. “Nikada nećemo odustati od borbe za Boga, slobodu i pravdu”, napisao je vođa Nacionalne fronte otpora Afganistana Ahmad Masud na svojoj službenoj Facebook stranici.

Masudova objava očito je objavljena kao odgovor na nepotvrđena izvješća da je Pandžšir, jedina pokrajina koju talibani ne kontroliraju, zauzet i da su vođe otpora pobjegli iz zemlje.

بسم الله الرحمن الرحیمهیچ گاهی از مبارزه بخاطر خدا، ازادی و عدالت دست نمیکشیم. مبارزه چه مثل پنجشیر که تا الحال محکم…

Posted by Ahmad Massoud on Friday, September 3, 2021

U video poruci kasno u petak, bivši prvi potpredsjednik zemlje Amrula Saleh, koji kaže da trenutno boravi u svojoj rodnoj pokrajini Pandžširu, rekao je da se otpor protiv talibana nastavlja.

Pregovori nisu uspjeli

Već oko pet dana vode se teške borbe između talibana i boraca Nacionalne fronte otpora oko doline Pandžšira. Kratki pregovori za mirno rješenje nisu uspjeli.

Talibani su ponudili Masudu mjesto u njihovoj vladi, ali on ga je odbio, rekao je Fahim Dašti, glasnogovornik fronte otpora. Skupina traži pošteno političko sudjelovanje svih etničkih skupina, zaštitu ženskih prava, slobodu govora i izbore.