Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pojavila se neslužbena informacija da bi Sberbanka u Hrvatskoj mogla biti prodana u iduća dva dana

Navodno je u pripremi hitna prodaja hrvatske podružnice, prije isteka moratorija

28.02.2022., Pula - Iz sata u sat se povecava guzva ispred Sberbanke nakon odluke HNB-a koji je proglasio i uveo  dvodnevni moratoriji na Sberbanku tako da ce gradjani moci dnevno raspolagati sa 7280 kuna. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

U pripremi je hitna prodaja hrvatske podružnice Sberbanke, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Jedinstveni sanacijski odbor, europska institucija koja je preko vikenda donijela odluku oko uvođenja moratorija na poslovanje Sberbanke do srijede, hitno pokušava dogovoriti novu prodaju Sberbanke u Hrvatskoj, kao rješenje nastalog problema. Navodno bi prodaja mogla biti realizirana prije isteka moratorija – znači u sljedeća dva dana.

Europsku podružnicu Sberbanke, koja osim u Hrvatskoj posluje i u Austriji i Sloveniji, prošle godine je od Rusa preuzeo srpski poduzetnik Miodrag Kostić. Nije poznato tko bi mogao postati novi vlasnik Sberbanke u Hrvatskoj.

Dok traje moratorij građani mogu raspolagati sa 7280 kuna dnevno. Točnije, 4000 kuna mogu podići u poslovnici, 2000 kuna na bankomatu, a 1280 kuna im je na raspolaganju preko POS uređaja.

HNB i Marić umiruju građane oko situacije

HNB i ministar financija Zdravko Marić danas su umirivali građane da je novac klijenata, onih koji u banci imaju do 100.000 eura, siguran. “Europska središnja banka za vikend je donijela ‘odluku o failingu’ što znači da postoji pojačan oprez zbog rizika likvidnosti, jer bi “banka mogla biti u situaciji potencijalne propasti”, rekao je danas viceguverner HNB-a Roman Šubić. “Od srijede će sve biti u redu”, poručio je.

Marić je ocijenio kako odluka Europske središnje banke oko Sberbanke, kada se prevede na hrvatski “zvuči gore nego što je”. “‘Propada’ zvuči kao gotov slučaj, ali to je samo signal da su se stekli uvjeti za početak sanacijskog postupka. Činimo sve da dobijemo šansu da provedemo sanaciju za koju smo sigurni da možemo provesti i da nakon toga nema negativnih reperkusija i da svi izađemo s pozitivnim ishodom”, rekao je.

Ministar financija je kazao da su dva moguća rješenja: sanacija Sberbanke ili likvidacija. Smatra da sanacija može biti uspješna, ali uvjerava da ako dođe do likvidacije u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima.

‘Neizvedivo preuzimanje Sberbanka Slovenija’

Slovenska Gorenjska banka, u većinskom vlasništvu AIK banke srpskog biznismena Miodraga Kostića, objavila je danas da je u “trenutnoj situaciji “nastavak postupka” preuzimanja banke Sberbank Slovenija “neizvediv”. Gorenjska banka je u studenom prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor slovenske banke Sberbank Slovenija, ali transakcija još nije bila realizirana jer se čekala odluka regulatora, slovenske središnje banke (Banka Slovenije).

Gorenjska banka do sada nije preuzela nikakve ugovorne obveze u postupku. Banka Slovenije će odrediti odgovarajući način rješavanja slovenske podružnice Sberbanke, čime će se osigurati nesmetano poslovanje za klijente Sberbanke, navodi se u priopćenju Gorenjske banke. Dodaje se da Gorenjska banka nastavlja poslovati kao neovisna, autonomna bankarska institucija koja osigurava sigurnost i pouzdanost bankarskih usluga u domaćem i međunarodnom prostoru.

Banka Sberbank je u Sloveniji prisutna već 10 godina i zauzima deveto mjesto po veličini u bankarskom sustavu. Sberbank Slovenija lani je zabilježila dobit prije oporezivanja od 1,12 milijuna eura. Adekvatnost kapitala banke iznosila je 19,8 posto, a njena ukupna aktiva krajem prošle godine iznosila je 1,84 milijarde eura. Nasljednica je Volksbanke, koja je u Sloveniji prisutna od 1993. godine. Iz austrijskog je u rusko vlasništvo prešla 2012.