Politika & Kriminal

Pojavila se neslužbena informacija: i pacijenti, ako nisu hitni, trebat će covid potvrde za bolnicu

N1 doznaje iz ministarstva kako je dokument za novo pravilo već spreman

03.09.2021., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Pomocnica ministra zdravstva Ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Do uvođenja obveznih covid-potvrda za ulaz u bolnice za zdravstvene radnike i zaposlene u drugim djelatnostima u krugu bolnice preostalo je još tjedan dana, a N1 sada neslužbeno doznaje da će covid-potvrdu ili negativan test morati imati i pacijenti, osim onih koji su hitni slučajevi.

N1 nadalje piše kako su pripremljena dva dokumenta, od kojih je prvi već poznati dokument o obveznim covid potvrdama za zaposlene u zdravstvenom sustavu. Drugi dokument se tiče pacijenata, a kako neslužbeno doznaju u Ministarstvu zdravstva, sve je spremno i za obvezno uvođenje covid-potvrda za sve pacijente koji nisu hitni.

Neće biti plaćeni

Ako se uvede ovaj drugi dokument, u bolnicu će moći ući samo osobe koje su cijepljene, preboljele koronavirus ili ako predoče negativan test. Ministar Vili Beroš je ranije istaknuo kako zdravstvenim djelatnicima izostanak s posla, zbog necijepljenja i netestiranja, neće biti plaćen.

“Neće moći prisustvovati poslu i napravit će problem sebi i sustavu. Sustavu jer će ravnatelji morati naći zamjenu, a sebi jer neće biti na poslu i neće moći primiti naknadu za isti”, rekao je ministar na konferenciji za medije.

Slične izjave stigle su iz Vlade, a rečeno je kako testiranje na teret proračuna za one koji se nisu ili neće testirati, a rade u zdravstvenom sustavu, neće biti dugog vijeka. “Snositi taj trošak nije dugoročno rješenje jer svi moramo biti solidarni i odgovorni”, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu