Politika & Kriminal

Pojavila se priča da bi nam od lipnja Covid putovnice mogle služiti i za ulazak na koncerte i u klubove

Ovaj tjedan i u Hrvatskoj kreću testna događanja kako bi se utvrdilo mogu li se masovnija okupljanja organizirati na siguran način

Digitalne zelene potvrde, takozvane Covid putovnice, koje je EU osmislila radi jednostavnijeg prelaska granica ovoga ljeta, mogla bi uskoro poslužiti i kao ulaznica za masovna okupljanja, poput koncerata. Tvrdi to Jutarnji list, pozivajući se na neslužbene izvore.

Jutarnji piše da bi digitalna potvrda “od 1. lipnja mogla postati glavna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabavu bez pridržavanja epidemioloških mjera”, navodeći da su tu informaciju dobili od izvora bliskog Nacionalnom stožeru.

Prvo testno događanje

I u Hrvatskoj, kako smo već pisali, počinju ovoga tjedna svojevrsni probni masovniji događaji na kojima će se testirati mogu li se takvi eventi organizirati na siguran način, a da se ne pogorša epidemiološka situacija. Takva događanja već se neko vrijeme organiziraju diljem Europe.

Prvo okupljanje, testni domjenak bez mjera, sa živom glazbom, plesom i 120 uzvanika, održava se u četvrtak u Zagrebu, a na njemu će biti osobe koje su cijepljenje s obje doze i kojima je od druge doze prošlo barem dva tjedna. Nakon sedam dana bit će testirani da se utvrdi je li došlo do širenja zaraze.

Kao prelazak granice

Ako pilot-projekti, a ovo je samo prvi u nizu, pokažu da su okupljeni bili sigurni, ulazak na masovna okupljanja mogao bi biti organiziran na sličan način kao prelazak granice, javlja zagrebački dnevnik.

Izvor Jutarnjeg objašnjava da bi, na primjer, na ulasku na koncert posjetitelji pokazali QR kod s tzv. Covid putovnica, a na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli Covid te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu