Politika & Kriminal

Pojavila se priča da su Nijemci danima uoči poplava ignorirali upozorenja stručnjaka. Sad je reagirala i njemačka vlada

Ministar unutarnjih poslova odbacuje kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja

A policewoman takes a picture of a crater whera a road that has sunken in the city of  Altenahr, Rhineland-Palatinate, western Germany, on July 19, 2021, after devastating floods hit the region. - The German government on July 19, 2021 pledged to improve the country's under-fire warning systems as emergency services continued to search for victims of the worst flooding in living memory, with at least 165 people confirmed dead. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacili su u ponedjeljak kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja u slučaju prošlotjednih katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke.

“Iz Ureda za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putovi funkcionirali”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz vladajuće Kršćansko-socijalne unije (CSU) prilikom obilaska poplavljenih područja. Odbacio je zahtjeve za promjenom sustava obavještavanja u slučaju katastrofa.

“Katastrofa se proglašava lokalno, a ne iz Berlina”, rekao je Seehofer i dodao kako je na saveznoj razini komunikacija funkcionirala, a u ono što se događalo na razini saveznih pokrajina se “ne želi miješati”. Istodobno je kritiku na račun komunikacije tijekom poplave nazvao “jeftinom predizbornom kampanjom” koja na trenutke djeluje “otrcano”.

Oporba traži Seehoferovu ostavku

Oporbene stranke Ljevica i Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražili su od Seehofera ostavku zbog navodnog nefunkcioniranja sustava za obavještavanje tijekom katastrofalnih poplava na zapadu zemlje prošlog tjedna.

Glasnogovornica savezne vlade je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak ukazala na kombiniranu odgovornost svih razina u slučaju katastrofa, napominjući kako konačna odluka o uzbunjivanju stanovništva leži na razini gradova i općina. Vlada je također priopćila i kako saveznim pokrajinama u obavještavanju građana u slučaju katastrofa pomaže i Savezni ured za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofa.

Istodobno je ukazano na to kako se sustav uzbunjivanja već neko vrijeme nalazi u procesu reforme koji bi trebao uroditi poboljšanjima u lancu obavještavanja. Među ostalim je predviđena ponovna upotreba mreže sirena za uzbunjivanje koje se već dulje vrijeme nalaze izvan upotrebe. Ranije su izvijestili kako je preko aplikacije za obavještavanje u slučaju opasnosti od katastrofa uoči poplava izdano preko 150 upozorenja.

‘Potrebna je analiza’

Armin Laschet, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja je jedna od dvije pokrajine pogođene poplavama, rekao je kako su lokalne vlasti različito reagirale na upozorenja te da su na nekim mjestima najviše problema prouzročile pojave koje nisu na listi postupaka u slučaju borbe protiv poplava. “Ono što nam je sada potrebno je detaljna analiza kako bi u budućnosti mogli reagirati bolje”, rekao je kancelarski kandidat Unije CDU-CSU za nasljednika Angele Merkel kao čelnika njemačke vlade.

Kritike su uslijedile nakon što je jedna britanska znanstvenica u medijima rekla kako je Njemačka danima prije poplava preko Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) bila upozoravana na mogućnost obilnih padalina.

Laschet se tijekom poplava našao na udaru žestokih kritika, jer je prilikom obilaska poplavljenih područja snimljen kako se smije s kolegama dok je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier govorio o pružanju pomoći građanima u pogođenim dijelovima zemlje. Laschet se kasnije ispričao, poručivši kako je njegovo ponašanje bilo neprimjereno.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu