Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pojavile su se nove snimke ključnog napada nacista na Židove. Ovako nešto mučno nikad nismo vidjeli

Točno 80 godina od Kristallnachta, na Twitteru su se pojavile dosad nepoznate fotografije

FOTO: Twitter

Ovog tjedna, osim stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, obilježeno je točno osamdeset godina od Kristallnachta, presudnog nacističkog nasrtaja na židovsku populaciju u njemačkom Reichu. Autorica Elisheva Avital na Twitteru je podijelila kratku priču o svom djedu, koji se borio protiv nacista u Drugom svjetskom ratu. “Nikad o tome nije govorio, no po oznakama na uniformi, mislimo da je radio nešto u obavještajnoj službi”, kazala je.

Elisheva Avital pritom je podijelila stare fotografije koje je djed donio iz rata, a koje su godinama čuvali u obiteljskoj arhivi. Na njima su dosad nepoznati detalji i kadrovi iz Kristallanachta, noći s 9. na 10. studenog 1938. godine, u kojoj su povampireni nacistički aktivisti ubili stotinjak Židova, uništili oko sedam tisuća židovskih trgovina i obrta, čekićima rasturali židovske bolnice, domove i škole, i demolirali gotovo 300 sinagoga. Povjesničari koji su se uključili u raspravu kazali su, da ove fotografije Kristallnactha nikad prije nisu vidjeli.

Potresne snimke napada na domove, dućane i sinagoge

U prvom setu potresnih fotografija, pripadnici nacističkih paravojnih i stranačkih postrojbi ulaze u domove nepoznatih Židova, koji ih sasvim nespremni dočekuju u pidžamama. Otimaju umjetnine i vrijedne predmete, uništavaju vrijedne osobne stvari, i uzimaju knjige kako bi ih kasnije dali spaliti. Tijekom ove večeri i narednog dana, oko trideset tisuća Židova uhićeno je i deportirano u logore.

Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter

Osim napada na domove njemačkih Židova, u Kristallnacthu je izvršen državni teror na tisuće trgovina, obrta i drugih javnih objekata u vlasništvu Židova. Ovaj set dosad neobjavljenih fotografija pokazuje nacističke snage u divljačkom uništavanju izloga i interijera dućana.

Twitter
Twitter
Twitter
Twitter

I na kraju, osim trgovina i domova, diljem Njemačke i Austrije izvršni su napadi na sinagoge i druge vjerske objekte. Na ovim fotografijama prvo se premeću i uništavaju gotovo svi predmeti u sinagogi, a zatim se polijeva benzinom i pali.

Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter
Twitter

Sve fotogtafije potpisali su poznati nacistički dokumentarni fotografi, koji su pažljivo i pedantno pratili svaki ovakav postupak. Avital nije sigurna kako su došle u posjed njenog djeda, no dobar dio ovakve arhivske građe nacisti su ciljano uništavali prije savezničkog prodora.

Kjučan trenutak za narav nacističke Njemačke

Teroristički Kristallnacht smatra se prijelomnim trenutkom u povijesti nacističke Njemačke. Iako je Hitlerov režim od samog početka izvršavao, nadahnjivao ili naprosto ignorirao rastuće nasilje prema njemačkim Židovima, a kasnije donosio rasne zakone i aktivne mjere protiv židovske populacije, ovakvog masovnog i otvorenog državnog terorizma ipak nije bilo. Pritom, i u sam Kristallnacht formalno je odrađen mimo državnog aparata – izvršili su ga pripadnici stranačkih paravojnih postrojbi i posebno motivirani civili, a njemačka policija i vojska planski se nisu miješali, da bi mogli tvrditi kako nemaju veze s nasiljem (iako, naravno, postoje dokumentirani slučajevi njihovog izravnog sudjelovanja u napadima).

Upitani za potresne događaje koji su do kraja razotkrili suštinski zločinačku narav režima, vodeći nacisti naprosto su odmahivali rukama i govorili kako se radi o prirodnoj reakciji njemačkog naroda na židovski teror. Kao neposredni povod za divljanje protiv Židova navedeno je ubojstvo njemačkog diplomata Ernsta Vom Ratha, kojeg je ubio 17-godišnji poljski Židov Herschel Grynszpan. Teror Kristallnactha prvi je put cijelom svijetu ukazao na to da nacistička mržnja i rasne teorije idu do kraja, do organiziranog nasilja i smaknuća; bio je to uvod u masovne deportacije i pogubljenja, koja će tek uslijediti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više