Politika & Kriminal

Pojavili su se dijelovi 'non-papera' o zabrani prodaje aviona, za koji predsjednica i ministar kažu kako ga nisu vidjeli

Dijelove dokumenta objavio je portal Obris koji se bavi pitanjima obrane i sigurnosti

Portal Obris.org objavio je dijelove neslužbenog dokumenta kojim su Sjedinjene Američke Države upozorile Hrvatsku na zapreke u poslu nabave izraelskih borbenih aviona F16. Iako premijer predsjednica i ministar obrane tvrde kako nisu vidjeli taj dokument, Obris piše kako tzv. non-paper adresiran na sve najviše hrvatske institucije.

Obris navodi kako im je s više strana potvrđeno postojanje non-papera, koji nosi datum 17. siječnja 2018. godine. Riječ je o neslužbenom dokumentu kojim je Vlada SAD-a Hrvatskoj htjela dati punu sliku o svim elementima programa F-16, kako bi Hrvatska mogla doći do informirane odluke.

Pet točaka iz non-papera

U non-paperu na dvije stranice u pet odvojenih točaka Amerika upozorava na: 1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16, 2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke, 3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, 4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72, 5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

Obris piše kako je iz dokumenta vidljivo da je SAD smatrao kako bi se, prije nego što Hrvatska donese odluku o izboru nekog od ponuđača, trebao steći detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih rabljenih aviona. Također, SAD je smatrao da bi se prije donošenja odluke o izboru aviona za rabljene F-16 trebali osigurati potrebnu Third Party Transfer (TPT) dozvolu te da bi se trebao znati izbor izvođača svih potrebnih zahvata na avionima.

MORH tvrdio da non-paper ne postoji

Podsjećamo, MORH je, reagirajući na medijske napise, priopćio da ne postoji nikakav ‘non paper’ dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava prodaja izraelskih aviona. Isto je rekao član stručnog tima za nabavu zrakoplova, brigadir Željko Ninić. Gostujući na HRT-u, Ninić je na pitanje novinarke jesu li oni u MORH-u vidjeli taj papir rekao kako ga on nije vidio. Na pitanje vjeruje li da postoji takav papir, rekao je: “Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem.”

Bilo kakva saznanja o non-paperu vrlo brzo je demantirala i predsjednica. “Predsjednica Republike Hrvatske nikada nije zaprimila nikakav dokument iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova”, rekli su kratko iz njenog ureda i za sva daljnja pitanja uputili na ministra obrane. I sam premijer Plenković rekao je kako ne zna ništa o tom dokumentu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu