Politika & Kriminal

Pojavili su se još neki mailovi; nezgodni su jer se vidi da ih je primio i Ured premijera

U mailove su bile uključene premijerova savjetnica Dubravka Vlašić Pleše i državna tajnica Sanja Mišević

FOTO: screenshot

Index je upravo objavio nove mailove iz afere Agrokor. Tu je, između ostaloga, i prepiska od 31. ožujka prošle godine, dakle na dan kada je Vlada na sjednici usvojila Lex Agrokor.

Iz mailova je razvidno kako je toga dana u ime grupe Borg mail naslovljen “Zakon o izvanrednoj upravi”, očito s tekstom zakona, poslao Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera. Zanimljivo, ovi mailovi, ako su autentični, dokazuju da su iz Ureda premijera Andreja Plenkovića bili upoznati s događanjima oko zakona, odnosno tko ga je pisao.

Mail je primila premijerova savjetnica

Među primateljima maila se ovoga puta našla i savjetnica premijera Dubravka Vlašić Pleše, te državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević. One su, dakle, koji sat prije nego će Vlada zakon poslati u Sabor dobile posljednju verziju zakona, kako stoji u mailu koji je poslao Bricelj. Prema pisanju Indexa, Vlašić Pleše i Mišević su i danima prije dobivale verzije zakona.

Mail, na dan usvajanja zakona, dobili su i oni koji su redovito sudjelovali u prepiskama oko Agrokora: ministrica Martina Dalić, Ante Ramljak, Tomislav Matić iz Texo Managementa, Tonći Korunić iz InterCapitala, Boris Šavorić i Branimir Žarković iz odvjetničkog ureda Šavorić i Partneri te Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje.

Evidentno da je Marić znao više

Iz danas objavljenih mailova proizlazi i da je ministar financija Zdravko Marić u sve bio uključen više nego je to dosad tvrdio. Tako je posljednji mail u vezi zakona dobio 30. ožujka, dakle dan prije usvajanja zakona na sjednici Vlade. To govori kako je Marić ipak znao tko sve radi na zakonu.

Sporna je i uloga Ante Ramljaka, koji će kasnije postati izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor. On je, dakle 29. ožujka, uz državnu tajnicu Mišević, dobio primjedbe na zakon koje je napisao profesor Petar Miladin s Pravnog fakulteta, koji je bio zadužen za stav struke u vezi nacrta zakona.

Prepiska između članova tzv. grupe Borg nastavila se i nakon usvajanja zakona, tako su recimo komentirali kritike profesorice Jasnice Garašić na zakon, a zanimljiv je i mail koji je odvjetnik Boris Šavorić poslao 7. travnja. “Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili”, napisao je Šavorić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu