Politika & Kriminal

Pojavio se još jedan dokument koji dokazuje da je Krstičević lagao

U novom dokumentu, koji je objavio Index, stoji da je za bilo kakvu nadogradnju F-16 potrebna dozvola SAD-a

Portal Index danas je objavio kako ima dokument koji, pišu, dokazuje da su ministar obrane Damir Krstičević i članovi Stručnog povjerenstva koje je odlučivalo o nabavi novih ratnih aviona lagali kada su tvrdili da je vlada SAD-a Izraelu odobrila prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj. U tom dokumentu navodno stoji da State Department odobrava privremeni transfer tehničkih podataka za F-16 C/D hrvatskoj vladi za eventualnu buduću prodaju.

Osim toga, tim dokumentom se hrvatskoj vladi daje odobrenje za zajedničku vizualnu inspekciju aviona kao dio pregovora između Izraela i Hrvatske, piše Index, i dodaje da je to odobrenje bilo uvjetno, jer u njemu stoji da je za bilo kakvu nadogradnju F-16 potrebna dozvola SAD-a. Baš je nadogradnja komponenti koje je Izrael dodao na avione presudila da Hrvatska prihvati njihovu ponudu, ali i zaustavila posao kada je Amerika odbila dozvoliti prodaju svojih aviona s izraelskom nadogradnjom, što znači da ovaj dokument demantira tvrdnje hrvatskog vojnog vrha.

Dokument je proglašen tajnom

Ministar Krstičević je tvrdio kako njegovo ministarstvo ima dokument vlade SAD-a prema kojem Izrael može prodati avione Republici Hrvatskoj, piše Index. Isto je rekao i brigadir Davor Tretinjak, kao i brigadir Željko Ninić, članovi Stručnog tima Ministarstva obrane RH za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Taj je dokument, navodno, bio dio natječajne dokumentacije, ali klasificiran je kao tajna.

Čini se da verziju priče prema kojoj je državni i vojni vrh znao za te probleme potvrđuje i današnja izjava američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta, koji je rekao kako je premijeru Andreju Plenkoviću svojedobno dao dokument koji jasno definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. “Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, kazao je Kohorst.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu