Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Pojavio se lažni video Zelenskog u kojem poziva na kapitulaciju. Brzo se javio

Meta javlja da su odmah uklonili 'deep fake' video

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva svoje vojnike na kapitulaciju. Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini.

“Naša ekipa je identificirala i uklonila ‘deep fake’ video koji prikazuje predsjednika Zelenskog kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom”, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

“Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama.”

Napravljen je loše

Lažni video u kojem Zelenski govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja “deep fake” tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

U međuvremenu se oglasio Zelenski na svom Instagramu i poručio: “Ako ikome mogu poručiti da odloži oružje, onda je to ruska vojska. Vratite se doma. Jer mi jesmo doma.”