Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pojavio se novi soj korone koji se možda širi brže. Stručnjaci objašnjavaju zašto nema razloga za paniku

Zasad se širi u Britaniji, nema podataka koji ukazuju da je mutirani virus opasniji ili otporniji od dosadašnjeg oblika

FOTO: AFP

Britanske vlasti jučer su izvijestile javnost da se u Engleskoj pojavio novi soj koronavirusa. Zasad je otkriveno oko 1100 osoba zaraženih mutiranim virusom. Najveća koncentracija slučajeva zaraze uzrokovanih novom verzijom virusa uočena je u grofoviji Kent na jugoistoku zemlje.

O mutaciji se zasad ne zna puno, ali stručnjaci nisu pretjerano zabrinuti – mutacije virusa uobičajena su pojava, a nema pokazatelja da je ova varijanta opasnija ili otpornija. Moguće je da se širi brže od starog soja, ali ni za to još nema znanstvenih dokaza.

1. Nova verzija virusa na jugu Engleske

Vijest je stigla jučer, kada je britanski ministar zdravlja Matt Hancock u parlamentu ukazao na pojavu mutiranog virusa. “Identificirali smo novu verziju koronavirusa koja bi mogla biti povezana s bržim širenjem na jugoistoku Engleske. Inicijalna analiza sugerira da se ova širi brže od postojećih varijanti”, kazao je Hancock, koji je odmah poslao i umirujuću poruku. „Moram istaknuti da ništa ne sugerira veću vjerojatnost da nova verzija izazove ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo”, kazao je.

2. WHO kaže da nema razloga za paniku

Svjetska zdravstvena organizacija brzo je reagirala na novosti iz UK-a. “Svjesni smo ove genetske verzije prijavljene kod oko tisuću osoba u Engleskoj“, kazao je Mike Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije. Stručnjak iz WHO-a dodao je kako nema dokaza da je mutirani oblik virusa opasniji od uobičajenog oblika, ali i naglasio kako još nisu poznati odgovori na brojna pitanja.

„Čini li ovo virus ozbiljnijim? Omogućava li se lakši prijenos virusa? Ometa li to na dijagnostiku? Bi li mutacija na bilo koji način utjecala na učinkovitost cjepiva? Nema odgovora na bilo koje od ovih pitanja, ali nema ni podataka koji bi sugerirali da je bilo što od toga slučaj”, primijetio je Ryan, prenose britanski mediji.

3. Hoće li se virus brže širiti?

Mogućnosti da se novi soj virusa širi brže od starog, koju je spomenuo ministar zdravstva Hancock, britanski mediji posvetili su znatan prostor. Sigurno je da je došlo do naglog povećanja rasta broja zaraženih u dijelu zemlje u kojem je varijacija najprisutnija. No, još nema jasnih dokaza da je za to odgovoran mutirani koronavirus.

U analizama se spominje niz drugih razloga zbog kojeg je moglo doći do ubrzanog rasta, od toga da jug zemlje naprosto kasni za sjeverom koji je zaraza teško pogodila u prethodnom razdoblju, do traženja propusta u lokalnim mjerama zaštite. U svakom slučaju, ako je točno da se nova verzija koronavirusa brže širi, jasno je da će mutacija uzrokovati veći broj slučajeva zaraze, a posljedično i već broj žrtava, čak i ako mu ostale karakteristike nisu drugačije od standardne varijante.

4. Mutacija je prisutna već neko vrijeme

Još nisu objavljeni rezultati ozbiljnih istraživanja novog soja virusa, ali na tome se ubrzano radi. Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu najavili su rad u kojem će iznijeti detalje svojih saznanja, koja su zasad ukratko prikazali na Twitteru. Prema onome što je objavio laboratorij koji vodi mikrobiolog Ravi Gupta, otkriveno je kako se mutacija odnosi na proteinski šiljak, strukturu na vanjskoj strani virusa koja mu olakšava ulazak u stanice, što bi moglo značiti da će se ova varijanta lakše širiti.

Iz Guptinog laboratorija tvrde da je ova varijanta virusa uočena još u kolovozu u Danskoj i Velikoj Britaniji. The Guardian navodi kako je mutacija nalik ovoj primijećena još tijekom proljeća u nekoliko država, ali u vrlo malim brojevima. Značajno širenje je počelo tek tijekom kolovoza i rujna u Engleskoj, pišu.

5. Neće biti problema s cijepljenjem

Vijest o mutaciji koronavirusa uznemirila je i Australce, ali njihov stručnjak Eddie Holmes sa Sveučilišta u Sidneyju kazao je kako nema ništa neobičnoga u tome da virus mutira. I on je naglasio kako još nema pokazatelja da će nova varijanta biti otpornija na cjepivo. No, ako do toga i dođe, neće biti problem prilagoditi se, kaže taj znanstvenik: „Jedna od odličnih stvari vezanih za cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji poput Pfizerovog je i to što je vrlo jednostavno prilagoditi ga“, objašnjava Holmes, prenosi abc.net.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više