Politika & Kriminal

Pojavljivanje imena dekana Agronomije u aferi Rimac ozbiljan je teret za ugled fakulteta. Boras nam kaže da ne vidi problem

Rektor Boras nam je javio da zasad neće micati dekana Agronomije

FOTO: Agronomski fakultet

Telegram je posljednjih dana opširno izvijestio o ulozi dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića u aferi s Josipom Rimac, i to na temelju transkripata tajno snimljenih razgovora. Transkripti bilježe Grgićevo ime u dijelu koji se odnosi na pokušaj mijenjanja Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, a čime se trebalo izaći u susret tvrtkama poduzetnika Josipa Ravlića i Ante Sladića, bliskih bivšoj gradonačelnici Knina.

Dio članova Fakultetskog vijeća Agronomije pokušao je na jučerašnju redovnu sjednicu naknadno uvrstiti točku u kojoj bi se raspravljalo o “odgovornosti dekana za narušen ugled Agronomskog fakulteta zbog zlouporabe položaja i povrede dužnosti”. U tome nisu uspjeli jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa članova Vijeća pa je Grgićeva uloga u korupcijskoj aferi zasad ostala neraspravljena na fakultetu. Telegram se potom javio rektoru Sveučilišta Damiru Borasu koji, kako proizlazi iz njegovog odgovora, zasad neće poduzimati nikakve korake vezane uz suspenziju dekana Grgića.

Boras: ‘Ne možemo postupati na temelju natpisa u medijima’

Kod rektora Borasa interesirali smo se hoće li pokrenuti postupak suspenzije dekana Grgića, za što mu mogućnost daje Statut Sveučilišta, i to u slučaju kada dekan fakulteta ne poštuje zakon, druge propise ili Statut Sveučilišta. A Statut vrlo jasno propisuje da dekan može biti razriješen dužnosti i prije isteka mandata u slučajevima kada, između ostalog, zlouporabi svoj položaj ili kada “svojim ponašanjem povrijedi ugled dužnosti koju obnaša”.

Zbog sporne uloge dekana u aktualnoj aferi, mnogi na Agronomiji pitaju se može li Grgić i dalje biti dekan jer je, smatraju, povrijedio ugled dužnosti i ugled Fakulteta. Zanimalo nas je muče li ova pitanja i rektora Borasa; je li dekan povrijedio Statut i hoće li ga zbog toga suspendirati. Boras u odgovoru za Telegram kaže da Sveučilište u Zagrebu u ovome trenutku nije zaprimilo “nikakve službene obavijesti niti izvješća o bilo kakvim događajima ili statusima članova akademske zajednice u svezi postupanja tijela unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva RH”.

Rektor dalje objašnjava kako Sveučilište u Zagrebu, kao najveća i najstarija hrvatska javna znanstvena i visokoobrazovna ustanova, ne može postupati na temelju natpisa u tiskanim i elektronskim medijima. U odgovoru nas potom upućuje na kazneno pravo kao jednu od, kako kaže, najstarijih znanstvenih disciplina koja se između ostaloga proučava i na Sveučilištu u Zagrebu. “Dopustite da i Sveučilište u Zagrebu primjenjuje temeljna načela i principe iz područja društvenih znanosti, polje pravo, grana kaznenopravne znanosti”, piše Boras.

Dekan je obavijestio rektora o istrazi

Poručio nam je i kako ćemo o svim možebitnim postupcima i odlukama na Sveučilištu u Zagrebu biti “pravovremeno obaviješteni”. Jedno od pitanja koje smo postavili rektoru Borasu bilo je i ono o tome smatra li, osobno, da je dekan povrijedio ugled dužnosti koju obnaša, no odgovor na to pitanje nismo dobili. Rektora Borasa, podsjećamo, s cijelim je slučajem u koji je upleten, upoznao sam dekan Grgić koji se u akademskim krugovima spominje kao osoba bliska rektoru.

Grgić je proteklih dana uputio mail zaposlenicima u kojemu piše da je obavijestio rektora Sveučilišta o službenoj istrazi u uredu dekana 29. svibnja “u kojoj ni kao čelnik fakulteta ni privatno nisam označen predmetom istrage, nego mogućim izvorom informacija”.

Grgić ne daje izjave dok traje istraga

Dok se rektor Boras, očigledno, ne slaže s mnogima na Agronomiji u mišljenju da je povrijeđen ugled Fakulteta već i samim detaljiziranjem dekanove uloge u aferi koju istražuje USKOK, Grgić se medijima ne oglašava. U ponedjeljak nam je tek poručio kako, dok traje istraga, ne može davati nikakve izjave o toj temi.

Osim zaposlenika na Agronomiji, dekanova uloga u aferi s Rimac sporna je i Udruzi OPG-ova Hrvatske Život, koja je jučer zatražila od dekana Grgića da podnese ostavku. “Dok studenti Agronomskog fakulteta ne mogu proći na mjerama iz Programa ruralnog razvoja, jer su neprihvatljivi korisnici, u isto vrijeme njihov dekan Grgić obavlja pripreme ‘velikim igračima’ za dobivanje silnih hektara zemlje, čineći ih prihvatljivim korisnicima”, istaknuli su jučer iz Udruge OPG-ova.


* Dana 12. srpnja objavljeno je reagiranje na ovaj tekst. Možete ga pronaći ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu