Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Oho, evo i njega. DORH pokrenuo postupak protiv Lovrena zbog sumnje da je lažno svjedočio u Mamićevom procesu

Na glavnoj raspravi dao je iskaz koji ide u korist Zdravku Mamiću, suprotan izjavama koje je davao tijekom istrage

I protiv Dejana Lovrena pokrenut je postupak zbog sumnje da je lažno svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću. Kako je potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, aktualnog nogometaša Liverpoola istražuje se zbog davanja lažnog iskaza 1. rujna prošle godine kada je ispitivan na glavnoj raspravi u procesu u kojem je Mamić optužen za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Telegram je već detaljno analizirao razlike u Lovrenovim iskazima u istrazi i na glavnoj sudskoj raspravi. Sada je to potvrdilo i tužiteljstvo.

Naime, iako ga je sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo Lovren je, stoji u odluci o pokretanju istraživanja, svjesno neistinito izjavio da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. siječnja 2007. i kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja između njega kao igrača i matičnog kluba u omjeru 50:50 posto, potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. siječnja 2007. godine. Pritom je, tvrdi tužiteljstvo, znao da to ne odgovara istini.

Lagao i o potpisima na ugovorima?

Nakon što su mu i predočeni dopisi upućeni Dinamu datirani 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. i 7. rujna 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto transfernog obeštećenja i na kojima je potpis s njegovim imenom, Lovren je na sudu potvrdio da je dokumente sam potpisao. No, ni to, prema sumnjama tužiteljstva, nije istina.

Igraču se na teret stavlja i navodno laganje u dijelu iskaza u kojem je opisao na koji mu je način isplaćen novčani iznos od podjele transfernog obeštećenja. Naime, izjavio je, ponovno po stavu tužiteljstva potpuno neistinito, da je tih dana bio u Hrvatskoj, da je osobno upravo za tu isplatu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu, te da je istog dana kada mu je novac sjeo na račun osobno taj novac proslijedio na bankovni račun Zorana Mamića. Međutim, u to je vrijeme igrač već bio u Francuskoj. Lovren je ispitan, te mu je uručena obavijest o početku provođenja istraživanja zbog sumnje da je dao lažni iskaz u procesu protiv Mamića.

Modrić je već optužen zbog promjene iskaza

Prije nekoliko dana tužiteljstvo je protiv Luke Modrića podiglo optužnicu zbog istog ovog nedjela. I njemu se na teret stavlja da je dao lažni iskaz na suđenju Mamiću, odnosno da je promijenio svoje izjave iz istrage. Naravno, u Mamićevu korist. Među ključnim dokazima protiv Modrića bilo je svjedočenje odvjetnika Davora Radića koji je bio nazočan njegovom ispitivanju u sjedištu USKOK-a tijekom istrage protiv Mamića.

Naime, Modrić je na glavnoj raspravi objašnjavao kako ono što je tijekom tog ispitivanja uneseno u zapisnik nije bilo baš sasvim točno, da bi odvjetnik, koji je tijekom ispitivanja bio uz njega, posvjedočio da igrač tada nije imao primjedbi na zapisnik, te je stavio na njega svoj potpis čime je potvrdio i autentičnost zapisa. Pojavljivanje Luke Modrića i Dejana Lovrena na sudu i promjena iskaza u Mamićevu korist dobili su veliki publicitet, no sada će obojica i službeno morati objašnjavati zašto su to učinili.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više