Politika & Kriminal

Polako cure strože mjere koje najavljuje Stožer; izgleda da će posve zatvoriti kafiće i restorane

Portal piše kako bi nove mjere na snagu trebale stupiti već ovog vikenda

04.11.2020., Zagreb - Kako raste broj zarazenih koronavirusom tako sve veci broj gradjana nosi maske i na otvorenom a raste i broj grafita o maskama koje su nam postale svakodnevnica.
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Prije svega tri dana na snagu su stupile nove strože mjere, a šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je već najavio nove i još strože. Božinović je pritom kazao kako razmatraju set mjera koji bi na snazi bio sve do Božića, ali nije otkrio o kakvim se mjerama radi. No, Index doznaje kako je riječ o djelomičnom zatvaranju zemlje.

Kako pišu, Stožer planira zatvoriti ugostiteljske objekte, ali bi ostavio mogućnost dostave hrane. Zasad nije izgledno da bi se udovoljilo produljenju radnog vremena restoranima za dostavu na dulje od 22 sata jer postoji bojazan da bi se time poticala okupljanja u privatnim prostorima. A zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro ne bi se mijenjala.

Reduciranje broja putnika i strože kontrole dućana

Portal nadalje navodi kako je planirano da okupljanja na otvorenom ostanu na postojećim brojkama, dok se ona u zatvorenim prostorima ne bi smjela održavati. Radno vrijeme trgovina ne bi se diralo, ali bi se provodila jača kontrola broja ljudi u njima, a u skladu s propisanim po kvadratnom metru. I šoping centri bi nastavili raditi kao do sada.

U novom setu mjera, prema informacijama kojima raspolaže Index, išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude 25 posto ukupnog kapaciteta. Epidemiolozi zagovaraju i zatvaranje teretana, no zasad nije jasno hoće li se njihovom zahtjevu udovoljiti.

Radna verzija koja bi obuhvatila najavljene mjere, piše portal, trebala bi biti završena sutra, a mjere bi na snagu stupile za vikend.

Nastavite čitati