Policajci u Afganistanu idu u zatvor zbog onog strašnog zločina koji je bio na svim vijestima

Početkom mjeseca četvorica napadača na ženu osuđena su na smrt

ZADNJA IZMJENA: svi 19, 2015
Foto: AFP/AFP

Jedanaest afganistanskih policajaca osuđeno je na jednogodišnju zatvorsku kaznu jer nisu zaštitili ženu koju je u ožujku u Kabulu bijesna skupina muškaraca zatukla na smrt zbog optužbe da je zapalila Kuran, iako su svjedoci potvrdili da nije to učinila, javlja u utorak BBC.

Osam policajaca koji su se također teretili da su propustili zaštititi ženu oslobođeni su optužbi i pušteni iz pritvora. Nakon smrti 28-godišnje Farkhunde izbili su masovni prosvjedi zbog odnosa prema ženama u Afganistanu.

Drakonske kazne za napadače

Početkom mjeseca četvorica napadača na Farkhundu osuđena su na smrt, osmorica su dobili zatvorske kazne u trajanju od 16 godina, a 18 ih je oslobođeno.

Ukupno je 49 osoba optuženo za taj događaj i to u rasponu od nasilja do ubojstva.

Optužili je za spaljivanje Kurana

Farkhundu je za spaljivanje Kurana optužio prodavač talismana ispred poznatog hrama u Kabulu, u blizini predsjedničke palače i glavne kabulske tržnice, jer mu je prigovorila da vara žene. Prodavač je jedan od četvorice muškaraca koji su osuđeni na smrt zbog napada na Farkhundu.

Na saslušanju su optuženi potvrdili da su krenuli u obračun sa ženom nakon što su od prodavača čuli da je Farkhunda spalila Kuran. Službena istraga je zaključila da nema nikakvog dokaza da je to učinila. Napad noževima i kamenjem na tu Afganistanku snimljen je mobitelom i brzo se proširio internetom, izazvavši zgražanje diljem svijeta.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program