Politika & Kriminal

Policajka je prijavila šefa jer ju je pipao i nudio joj seks. Sud ga je pustio jer se to 'dogodilo samo jednom'

Sud kaže da se uznemiravanje dogodilo samo jednom i da zato nije kažnjivo

FOTO: Pixsell/Ilustracija

Bio je početak 2016. godine. Noć s 22. na 23 veljače. Nekoliko policijskih patrola čuvalo je granicu između Srbije i Hrvatske. Izbjeglice su tuda stalno prolazile. Dok su se tijekom noći nalazili na jednom od nadzornih punktova, mladu policajku njezin je šef seksualno uznemiravao. Upucavao joj se, dirao ju, pokušao ju poljubiti iako se opirala. Nudio joj je spolni odnos.

Iako je i sud utvrdio da se sve to zbilja dogodilo tijekom te jedne zimske noći, policijski šef prošao je nekažnjeno. Prema sudskoj presudi, do koje je došao Telegram, spolno uznemiravanje dogodilo se samo jednom. Drugim riječima, nije se više nikada ponovilo pa sud ocjenjuje kako prema odredbama Kaznenog zakona, nije kažnjivo. Moralo se, kaže sud, ponoviti barem još jednom.

Iz podataka u sudskom spisu proizlazi da je ovaj policajac u međuvremenu umirovljen, dok mlada policijska službenica, kako smo doznali, i dalje radi. Razočarana dosadašnjim ishodom, odustala je od žalbe i daljnjeg kaznenog progona kolege. Naime, i tužiteljstvo je najprije odbacilo njezinu kaznenu prijavu protiv policajca pa je sama podnijela optužnicu koju je sud na kraju potvrdio. Ipak u konačnici je donijeta oslobađajuća presuda što ju je obeshrabrilo. Zato nije ulagala žalbu na nepravomoćnu presudu. Cijeli slučaj do sada je držan u tajnosti.

Mučan iskaz mlade policajke na sudu

Sve je počelo kada se policajka, koja je kao i mnogi njezini kolege upućena na ispomoć u zaštiti granice, našla s vođom grupe u službenom automobilu. Iako je te noći trebala smjenu provesti u ophodnji granicom, šef joj je naredio da ostane s njim: “Ti ideš k meni da te njih dvojica ne bi napastovali”.

“Kad smo ostali sami u automobilu pitao me da li mi se jedan kolega upucavao i jesam li s njim imala spolni odnos tijekom ophodnje. Nastavio je pričati o prevarama. Pokušala sam ga ignorirati, pa sam se zagledala u mobitel. No, on nije prestajao. Uporno je želio pričati o temama vezanima za seks. U jednom trenutku mi je rekao da bi bilo dobro da radim, dobivam dnevnicu i j…. se u isto vrijeme.

Spustio je tada svoje sjedalo u ležeći položaj. Tražio je da ja učinim isto. Pojačao je grijanje u automobilu i rekao mi da skinem jaknu ako mi je vruće. Nagnuo se prema meni i dirao me po lijevoj nozi, po bedru. Hvatao me za koljeno i pričao mi da je bivši specijalac. Stalno sam micala njegove ruke i tražila ga da prestane. No, on me uhvatio za bradu i pokušao me poljubiti. Ponovno sam mu rekla da prestane. On je uzvratio da ima vremena do šest sati ujutro. Naglasio je da je uporan i da dobije sve što želi. Kada nisam više znala kako da se obranim izašla sam iz auta. Bila sam vani desetak minuta. Onda je i on izišao i rekao mi da se vratim unutra i da će me prestati dirati”, opisala je policajka.

‘Fali li i tebi seks dok si na terenu?’

Nakon toga se doista vratila u vozilo. Bila su dva sata iza ponoći. Skinula je jaknu i stavila ju preko koljena ne bi li se nekako pokušala zaštititi. Pohotni šef na kratko je zaspao, pa je imala malo mira. “Kada se probudio izašao je van mokriti. Po povratku mi je rekao da sam mu mogla pomoći u pišanju. I ponovno me počeo nagovarati na seks. Stalno je ponavljao da još imam vremena predomisliti se. Čuli smo na vezi da kolege hvataju migrante, no on mi je rekao da im nas dvoje ne trebamo pomagati i da ostanemo u automobilu.

Govorio je kako on redovito vara ženu i da su njemu sve žene lijepe. Rekao je i kako ga zanima je li p…. uska ili široka, te kako bi moje sise stajale u njegovoj ruci. Tvrdio je kako je uvjeren da i meni fali seks dok sam na terenu, kao i da ću se pokajati ako ne budem imala spolni odnos s njim. Ispitivao me o veličini grudnjaka, govorio da mu se sviđa moja boja kose i očiju. Tražio me da mu pokažem svoje tijelo. To je potrajalo sve do šest sati ujutro”, svjedočila je policajka o užasu koji je proživjela u noćnoj smjeni.

Kako je policajac postao pohotan?

Kada su nešto kasnije sreli kolege iz ophodnje, policijski šef dao im je naslutiti kako je “možda bilo nešto” između njega i mlađe kolegice. Po povratku u postaju ona je sve prijavila svom neposrednom rukovoditelju, a zatim su zajedno o svemu obavijestili i policijske službenike nadležne za postupanje u ovakvim slučajevima. Kad se vratila kući sve je ispričala i svojoj obitelji, no ostalim kolegama nije.

“Nije mi jasno kako je do ovoga došlo. Da ranije sam s tim kolegom ugodno komunicirala. Nisam isprva mislila ništa prijavljivati jer mi je bilo žao njegove djece, ali sam ipak to učinila nakon što su mi zapovjednici dali podršku. Osjećala sam se stvarno jako loše, poniženo i uvrijeđeno”, dodala je policajka.

Prijavljeni policajac: ‘Nisam kriv’

Jedan od policajaca koji je te večeri također bio na terenu, svjedočio je na sudu kako je naknadno čuo što se kolegici dogodilo. Kad ju je pitao je li to istina, ona mu je sve potvrdila. I rukovoditelj ove policijske službenice potvrdio je kako je došlo do podnošenja kaznene prijave za spolno uznemiravanje.

Prijavljeni policajac sve je na sudu negirao. Tvrdio je kako si kao oženjen čovjek i otac četvero djece ne može dopustiti da dira kolegicu i da se prema njoj tako ponaša. “Te večeri mi je rekla da joj je drugi kolega nudio spolni odnos. Ostalo vrijeme razgovarali smo o obiteljima i bračnim problemima. Bili smo četiri-pet sati u automobilu i moguće je da sam ju koji put slučajno dodirnuo”, glasila je njegova verzija događaja.

Što je zapravo spolno uznemiravanje?

Inače, izmjenama Kaznenog zakona od ove je godine postrožena sankcija za spolno uznemiravanje, s jedne na dvije godine zatvora. Vlada je, naime, prepoznala to kazneno djelo kao jedno od onih koja se učestalno ponavljaju.

U zakonskom članku ne spominje se koliko bi puta spolno uznemiravanje trebalo biti počinjeno da bi doista bilo i kažnjivo. Piše da će biti kažnjen onaj tko “spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koje je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje”.

“Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”, navedeno je u zakonu.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu