Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Policija će istraživati Matijanićevu smrt, potvrdio je Božinović

Božinović je potvrdio da će policija i DORH procijeniti je li bilo elemenata kaznenog djela

28.07.2022.,Zagreb, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovica, odrzana redovita sjednica Vlade RH. Nakon sjednice Vlade ministrar Davor Bozinovic dao izjavu za medije.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

U istragu oko smrti poznatog novinara Vladimira Matijanića uključit će se i policija, potvrdio je Indexu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima Matijanićeve smrti. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela”, rekao je ministar referirajući se na objavu Matijanićeve životne partnerice i novinarke Andree Topić koja je poručila da splitske službe nisu htjele hospitalizirati Matijanića iako je bio u teškom stanju.

Božinović je kazao da će policija u obzir uzeti i nalaz inspekcije u splitskom KBC-u i hitnoj službi, koju je najavio ministar zdravstva Vili Beroš. Stručni dio istrage odraditi će ministarstvo zdravstva, naglasio je Božinović.

Provest će se inspekcija u KBC-u i Hitnoj

Beroš je ranije danas u Varaždinu kazao da ne može reći je li bilo propusta splitskih zdravstvenih službi naglasivši da je “određeno postupanje” već u tijeku te da će zdravstvena inspekcija ustanoviti sve detalje. Rekao je i da je pokrenut unutrašnji nadzor u KBC-u Split i Hitnoj medicinskoj pomoći. “Na osnovu trenutno dostupnih informacija ne mogu graditi stav i službeno mišljenje”, kazao je Beroš.

Ustvrdio je kako ne vjeruje da su splitske službe Matijaniću, koji se zbog prijašnjih bolesti nije mogao cijepiti, odbile dati lijek za teški oblik covida. “Ne mogu vjerovati da u Hrvatskoj nekome ne propišu lijek ako to zahtijeva zdravstveno stanje”, rekao je Beroš te konstatirao: “Mogu obećati da će sve biti istraženo.”

O Matijanićevoj smrti oglasila i Hrvatska liječnička komora poručivši da će njihovo Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije “žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića”.

Šef Hitne tvrdi da su dobili dva poziva

Ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu u Splitu Leo Luetić izjavio je da su jučer “primili dva poziva i odmah intervenirali” odgovarajući na navode Andree Topić da su Hitnu zvali barem deset puta u dva dana te tražili da hospitaliziraju Matijanića. Luetić je za Hinu izjavio da dežurni dispečeri imaju registrirana dva poziva i da se odmah interveniralo. Je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva, to tek treba istražiti, istaknuo je.

Tvrdi da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid te da ga je tim hitne pregledao, dali mu lijek, uputnicu za Infektologije i upute oko prehrane.Evidentirano je, tvrdi Luetić, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva.

“U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju”, kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju. Ustvrdio je kako mu je doktorica ispričala da je ” prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više