Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Policija, doznajemo, ne govori istinu: ime Đurđice Klancir i slika nalaze se u njihovom sustavu

Slanje patrole na radno mjesto novinarke i legitimiranje nema nikakvo opravdanje

FOTO: Vjekoslav Skledar

Iako policija upad u redakciju Net.hr-a i legitimiranje njihove novinarke Đurđice Klancir pokušava opravdati činjenicom da nije mogla utvrditi koja je od više osoba istog imena i prezimena u Hrvatskoj baš tražena novinarka, od osoba iz policijskog sustava doznajemo kako to doista nije bilo potrebno. Naime, u službenom informacijskom sustavu uz osobne podatke svake osobe nalazi se i njezina fotografija, što policajcima značajno olakšava rad, odnosno provjeru identiteta.

Tako se i uz ime i prezime kolegice Klancir nalazi i njezina fotografija. A budući da je riječ o dugogodišnjoj novinarki, dakle javnoj osobi čijim je fotografijama internet preplavljen i koja je višestruko javno istupala, bilo je prilično jednostavno doznati koja je točno Đurđica Klancir, novinarka protiv koje je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, odlučio podnijeti tužbu, a zbog čega se policiji za pomoć obratio njegov odvjetnik. Zbog toga slanje patrole na njezino radno mjesto i legitimiranje nema baš nikakvo opravdanje, govore nam ljudi iz policijskog sustava.

Pokušaj pravdanja policije

Policajci su u utorak prije podne došla u redakciju Net.hr-a i tražila od kolegice Klancir osobnu iskaznicu kako bi provjerili njezinu adresu. Na istoj adresi novinarka je već više od deset godina uredno prijavljena, a policajci su očito jako dobro znali i gdje radi, dakle utvrdili su adresu redakcije njezinog portala. Odvjetnik župana Žinića mogao je i na tu adresu poslati tužbu, što je i uobičajena procedura kod postupaka protiv novinara i medijskih nakladnika.

Danas je istupio i pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić, koji je pokušao objasniti zašto je policija došla na radno mjesto novinarke i pritom iznio zbilja nevjerojatnu tvrdnju, kako “u sustavu nisu uspjeli pronaći njezine podatke”. Ovo je točan transkript izjave gospodina Bukvića: “Policija je dobila zamolbu od strane odvjetnika (Antonio Kaleb, nap.a.) koji je zastupao privatnu osobu i na temelju te zamolbe u Policijskoj postaji Sisak vršene su provjere putem našeg informacijskog sustava. U njemu nije pronađena osoba za koju su traženi podaci, a koji su bili potrebni za podnošenje privatne tužbe protiv fizičke osobe.

Kada nismo pronašli podatke u informacijskom sustavu, odvjetnik je u svojoj zamolbi dao i određene druge podatke gdje bi se mogli naći podaci o osobi za koju on sumnja da je počinila određeno djelo, a ukazivalo se da se podaci mogu naći na radnom mjestu osobe, a to je web portal Net.hr. Policijska postaja Sisak zatražila je redovnu provjeru od kolega u Zagrebu”, rekao je pomoćnik načelnika. No Telegram je, dakle, iz više neovisnih izvora dobio potvrdu kako je gospođa Klancir uredno u policijskom sustavu građana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više