Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Policija i dalje traga za napadačem iz njujorške podzemne željeznice: oružje mu zaglavilo usred pucnjave?

Njujorška policija objavila je u utorak da ne tretira ovaj napad kao čin terorizma

NEW YORK, NEW YORK - APRIL 12: Members of the NYPD and MTA investigate an incident on an uptown 4 subway after an emergency brake was pulled near Union Square on April 12, 2022 in New York City. The NYPD and other security agencies are on heightened alert after multiple people were injured when a gunman opened fire and released smoke devices at the 36th Street and Fourth Avenue station in the Sunset Park neighborhood earlier in the day.   Alexi J. Rosenfeld/Getty Images/AFP (Photo by Alexi Rosenfeld / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Policija i dalje traga za napadačem koji je ispalio dimne bombe i upucao deset putnika u njujorškoj podzemnoj željeznici, a gradonačelnik, bivši policajac, obećao je da će osumnjičeni Frank James biti priveden pravdi.

Napad se dogodio u utorak ujutro u vrijeme odlaska na posao, u podzemnoj stanici brooklynske četvrti Sunset Park. Uz deset ljudi ozlijeđenih u pucnjavi, njih još 13 je ozlijeđeno u paničnom bijegu sa stanice. Petero ozlijeđenih je u teškom, no stabilnom stanju, a očekuje se da će svi preživjeti.

Što se zna o napadaču

Ovaj napad posljednji je u nizu nasilnih činova u američkom podzemnom prometu i velik izazov za gradonačelnika Erica Adamsa koji je u kampanji obećao borbu protiv kriminala i zaustavljanje pada broja putnika željeznicom.

Njujorška policija prvotno je imenovala Franka Jamesa, muškarca koji je na mjestu zločina ostavio ključeve iznajmljenog kombija, “osobom od interesa“. U srijedu je policija potvrdila da je James osumnjičen za masovnu pucnjavu. Adams u srijedu nije potvrdio je li James djelovao sam.

„Njujorška policija, federalne i državne agencije surađuju“, rekao je gradonačelnik. „Uvjeren sam da ćemo osumnjičenika dovesti pravdi i želimo osigurati da se to dogodi što je prije moguće“, dodao je.

Oružje mu zaglavilo?

Vlasti su objavile da je James iznajmio vozilo u Philadelphiji, pa ga parkirao u Brooklynu u blizini stanice gdje je izveo napad. Vjeruje se da je osumnjičeniku oružje zaglavilo uslijed pucnjave, što je spriječilo veću tragediju.

Policija nudi nagrade do 50 tisuća dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog uhićenja.

Njujorška policija objavila je u utorak da ne tretira ovaj napad kao čin terorizma. Ne zna se koji bi mogao biti motiv napadača, no istražitelji su otkrili niz objava na društvenim mrežama u kojima spominje beskućništvo i gradonačelnika Adamsa.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više