Policija je 2005. pretresla kuću u kojoj je pronađen leš, sestra koja je danas priznala ubojstvo lažno prijavila krađu

Nestanak Jasmine Dominić jedna je od najbizarnijih dosad poznatih priča u Hrvatskoj. Ovo su činjenice i glasine u tom slučaju

ZADNJA IZMJENA: velj 19, 2019

Kada je u subotu ujutro policija dobila dojavu o pronalasku leša nepoznate osobe u obiteljskoj kući u malom međimurskom mjestu Palovcu, počela se razmotavati jedna od najmorbidnijih priča dosad poznatih u Hrvatskoj. Još nije službeno potvrđeno, ali evidentno je da se radi o tijelu Jasmine Dominić, mlade žene koja je u toj kući živjela sa sestrom koja je, kao što je ekskluzivno objavio Telegram, priznala da ju je zatukla.

Tu informaciju Telegram je dobio iz visokih policijskih izvora, a kako smo već pisali, da bi se priznanje Smiljane Srnec moglo koristiti kao službeni dokaz, ona ga mora ponoviti u nazočnosti odvjetnika. Također neslužbeno, 24 sata doznaje da Smiljani ovo nije prvo kazneno djelo s kojim se dovodi u vezu. Prije pet godina prijavila je policiji da su je opljačkali, no 500 eura koje joj je poslala majka, potrošila je u čakovečkoj kockarnici.

U nastavku smo napravili pregled slučaja kroz detalje koji su zasad poznati, što od policije, što od obitelji i mještana, no za očekivati je da će se u narednim danima pojaviti još puno novih informacija. Evo što zasad znamo.

1. Kada je Jasmina nestala?

U evidenciji nestalih osoba stoji da je Jasmina Dominić nestala tijekom kolovoza 2000. godine. Kao mjesto nestanka navodi se Zagreb, a pod okolnostima nestanka navedeno je da je napustila fakultet i studentski posao u Zagrebu. Jasmina je, inače, u rujnu te 2000. godine trebala napuniti 23 godine. Bila je visoka 166 cm, zelenih očiju i kestenjaste kose. Navodno je studirala ekonomiju.

2. Kada je nestanak prijavljen?

Policija je potvrdila da je Jasminin nestanak 16. kolovoza 2005. godine prijavila njezina majka, koja je tada, kao i danas, živjela i radila u Njemačkoj. Na pitanje novinara zašto policiji nije bila sumnjiva prijava pet godina nakon nestanka, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač odgovorio je da je sumnji bilo, te da je policija u suradnji s Državnim odvjetništvom ranije “poduzela brojne istražne radnje”. Više o tome je tek danas otkrio glasnogovornik međimurske policije Nenad Risek, rekavši da je te 2005. godine policija pretraživala kuću u kojoj je pronađen leš. “Mogu reći da smo bili više fokusirani na van, prema tim nekim informacijama, čak i na neka okolna mjesta. Međutim, tada nismo imali informacija da bi se to moglo dogoditi unutar kuće”, rekao je Risek odgovarajući na novinarsko pitanje kako to da policija nije otkrila leš prilikom pretrage kuće.

Od početka su, dodao je, svaku informaciju o tom događaju “ispitivali i utvrđivali te poduzeli niz mjera i radnji” u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom. Kazao je da su s članovima obitelji kontaktirali nakon prijave nestanka Jasmine Dominić, no oni su tvrdili “da je otišla na brod, u inozemstvo te da su s njom u kontaktu”. “Dosta su nas odvlačili u drugu stranu”, rekao je Risek, te dodao da su “poduzimali niz mjera, uključujući poligrafska testiranja, koja su ih odagnala od sumnje”. Na pitanje jesu li ostali članovi obitelji sudjelovali u počinjenju kaznenog djela ako su odvlačili policiju, samo je odgovorio da će policija “istražiti ovaj slučaj do kraja”.

3. Kakve veze sa svime ima Jasminina sestra?

U vrijeme nestanka Jasmina je živjela u kući s nekoliko godina starijom sestrom, Smiljanom, koja je u subotu navečer uhićena zbog sumnje da je počinila ubojstvo. Sestra je u kući nastavila živjeti nakon što je Jasmina nestala, u međuvremenu se udala i dobila tri kćeri, a sada zove Smiljana Srnec. Tužiteljstvo je danas odobrilo policiji da joj produlji pritvor, kako bi mogla biti okončana obdukcija tijela. Nakon toga, bit će i službeno potvrđeno kako je Jasmina Dominić ubijena, no neslužbene informacije do kojih je danas prvi došao Telegram, govore da ju je sestra jednostavno zatukla.

4. Tko su Jasminini roditelji?

Jasminin otac, Martin Dominić, u siječnju 2011. godine za Večernji list je ispričao kako mu je, zadnji put kada se s njom čuo, kćer rekla da ide na brod, na kojem je radila preko student-servisa. “Rekla je da ide i u Pariz. Od tada nemamo nikakvih informacija o njoj. Prije Nove godine bila je kod nas policajka i pitala je li nam se Jasmina možda javila. Na žalost, nije”, rekao je. Martin Dominić preminuo je prije tri godine, a Jasminina majka Katarina živi u Njemačkoj gdje navodno radi kao kuharica, a tamo je bila i u vrijeme djevojčinog nestanka.

4. Što policija pouzdano zna?

Zapravo, policija je službeno potvrdila vrlo malo toga. Na današnjoj presici rečeno je da ne mogu potvrditi čak ni to da su zaista pronađeni ostaci nestale Jasmine. Nisu otkrili detalje o tome kako je tijelo pronađeno, ali Risek je potvrdio da su tu večer nakon pronalaska ispitane dvije osobe. Iako to nije službeno potvrđeno, mediji pišu da se radi o sestri nestale Jasmine, Smiljani Srnec, i njezinu suprugu koji je kasnije pušten. Obje osobe su podvrgnute novom poligrafskom ispitivanju, nakon čega je policija sumnje, dakle, suzila na jednu osobu.

Dok se ne završi obdukcija Risek nije mogao reći je li tijelo prebacivano ili je cijelo vrijeme bilo u zamrzivaču. Nije htio komentirati ni pitanje je li tijelo bilo u komadu. Također nije mogao otkriti ni je li osumnjičena sestra bila podvrgnuta poligrafu, iako mediji pišu da je. Policija je javnosti i medijima, zapravo, zasad otkrila vrlo malo službenih informacija, tako da većina toga uglavnom u medije dolazi od susjeda obitelji Dominić i drugih mještana Palovca.

6. Što još kažu susjedi?

aje, a ne da idemo na brisanje naših posebnosti.’Prema jednoj verziji priče koju pričaju susjedi, tijelo je otkrio zaručnik, ili suprug najstarije Smiljanine kćeri, u zamrzivaču ispod stepenica koji je bio zatrpan raznim predmetima, zbog čega se nije se koristio, no bio je priključen na struju. Policija taj detalj još nije potvrdila. Postoje barem dvije teorije zašto je zaručnik, navodno, otvorio zamrzivač. Prema jednoj, HEP obitelji isključio struju pa se kućom širio neugodan miris. Prema drugoj, zbog visokih računa za struju oni članovi obitelji koji nisu znali užasnu tajnu krenuli su pretraživati sve spojene uređaje. Većina susjeda je prije pronalaska tijela o obitelji imala generalno dobro mišljenje, ali za sestru Smiljanu kažu da je u srednjoj školi imala velikih problema, i da je oduvijek bila čudna.

Neki susjed pričaju kako je tijelo bilo umotano u prozirnu foliju. Drugi tvrde kako su sumnjali da je Jasmina ubijena, i prisjećaju se priče o tome kako je njezino tijelo zazidano negdje u kući, ili one prema kojoj je završilo u ribnjaku. Treći se pak prisjećaju kako su čuli da se Jasmina obitelji javila iz francuske, ili iz nekog mjesta na Jadranu. Svi su zgroženi, i ne mogu vjerovati da se u njihovom selu, u kojem živi jedva tisuću stanovnika, dogodilo nešto što podsjeća na film strave i užasa.

7. Što je doznao Telegram?

Nakon što je ubila sestru, Smiljana Srnec nastavila je živjeti kao da se ništa nije dogodilo. Tijelo njezine sestre pronašli su članovi obitelji Srnec, koji su preuređivali dio prostora u kući. U tom trenutku Smiljana Srnec nije bila tamo, pa su članovi obitelji prišli zamrzivaču u kojem je, inače, godinama uredno bila spremana hrana. Kako nitko nikada nije dublje zavirio u škrinju, tijelo Jasmine Dominić u njoj je ostalo skriveno gotovo 19 godina. Smiljana Srnec navodno je uspješno zavaravala cijelu obitelj i prijatelje govoreći kako njezina sestra nije nestala, već je odselila iz Hrvatske. Uvjeravala ih je kako je preko neke prijateljice dobila informacije da je Jasmina otišla u Francusku, te kako je pronašla posao na brodu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2288 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program