Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Policija je dovršila istraživanje protiv šestorice navijača zbog odvratnog natpisa s Kustošije; objavili su detalje

Osumnjičeni imaju od 19 do 22 godine, predani su pritvorskom nadzorniku

EDITORS NOTE: Graphic content / Picutre taken on June 11, 2020, in Zagreb, Croatia, shows an offensive anti-Serb banner displayed by Croatian football fans sparked outrage in the country on June 12, 2020, notably among ethnic Serbs and was strongly condemned by top officials. - The photo of about a dozen Dinamo Zagreb fans standing on an improvised stage and displaying a giant banner that read "We will fuck Serb women and children!" was put on Twitter by the Serb National Council (SNV), an umbrella organisation for Croatian Serbsaid fans chanted 'Kill, kill a Serb!' (Photo by - / AFP)
FOTO: AFP

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje protiv šestorice osumnjičenika koji su izvjesnili odvratan transparent “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’ koje je pretvoreno u ustaški simbol.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji i koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno šestoro hrvatskih državljana, odnosno dvije muške osobe starosti 21 i 22 godine te četvoro mlađih punoljetnih muških osoba starosti od 19 i 20 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Javno poticanje na nasilje i mržnju“.

21-godišnjak je izradio transparent

Naime, sumnja se da su se osumnjičene osobe zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. godine oko 21 sati okupili na adresi u Zagrebu u Kustošijanskoj ulici, gdje je osumnjičena muška osoba starosti 21 godinu izradila transparent neprimjernog sadržaja, a koji tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, širi i potiče na nasilje i mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon čega su razvili navedeni transparent te uz zapaljene baklje i glasno, također neprimjereno skandiranje, nastavili neprimjereno se ponašati, pritom narušavajući javni red i mir. Takvo ponašanje izazvalo je negativne reakcije kod prisutnih građana koji su sporni događaj fotografirali i tako snimljene fotografije širili putem društvenih mreža i internetskih portala čime su postale dostupne široj javnosti.

Tim ponašanjem osumnjičenici i druge za sada nepoznate osobe počinili su kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“, radi čega je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena kaznena prijava.

Pretraženi su njihovi domovi

Provodeći kriminalističko istraživanje kod osumnjičenih osoba policija je pretražila njihove domove i druge prostorije kojima se koriste kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta odjeća koju su navedene osobe imale za vrijeme nastanka sporne fotografije, dok su također od osumnjičenih privremeno oduzeta njihova telekomunikacijska sredstva kojima su se koristili.

Sve osumnjičene osobe su po provedenom kriminalističkom istraživanju predane na daljnje nadležno postupanje pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja identiteta i pronalaska preostalih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela”, stoji u policijskom priopćenju.

Inače, načelnik PU zagrebačke Marko Rašić gostovao je večeras u RTL-u Danas, a ondje je, uz detalje koji su otkriveni u policijskom priopćenju, kazao i da je svih šestero privedenih priznalo krivnju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više