TERORIZAM U BARCELONI Jedan napadač je uhićen, drugi ubijen; javili su se iz ISIS-a, kažu da su njihovi

Kasno navečer ISIS-ova medijska agencija objavila je da su oni organizatori

ZADNJA IZMJENA: kol. 17, 2017
Foto: AFP

Danas poslijepodne u Las Ramblasu, najpopularnoj turističkoj zoni Barcelone, kamion se zaletio u prolaznike. 17.20 sati, jureći velikom brzinom, pogazio je više desetaka osoba. Policija je vrlo brzo nakon napada potvrdila da incident tretiraju kao terorizam radikalne skupine.

U četvrtak navečer ISIS je poslao poruku. “Počinitelji napada u Barceloni vojnici su ISIS-a koji su tom operacijom odgovorili na poziv da se napadnu koalicijske države”, objavila je novinska agencija te islamističke skupine, misleći na antiterorističku koaliciju predvođenu SAD-om. U međuvremenu je katalonska policija na Twitteru objavila da je vozač pregazio dvojicu policajaca na kontrolnoj točki u Barceloni, no zasad je nejasno je li taj incident povezan s ranijim napadom u središtu grada.

Katalonski ministar unutarnjih poslova Joaquim Forn potvrdio je kako je ozlijeđeno 80 osoba, a 13 ih je poginulo. Oko 21.00, katalonska policija objavila kako je jedan osumnjičeni za napad uhićen, a agencije javljaju da je drugi ubijen u predgrađu.

Napadač je vozio bijeli kombi s logom rent-a-car kompanije Telefurgo. Prema izjavama svjedoka koje prenose agencije, čovjek je nakon napada izašao iz kobija i nestao u masi.

Reuters je maloprije javio kako su hitne službe zatražile zatvaranje podzemne željeznice. Detalji incidenta još su nejasni. Mediji izvještavaju i kako je CIA prije dva mjeseca upozorila španjolsku Vladu kako bi Barcelona mogla biti poprište napada, i to upravo područje Las Ramblasa.

Nekoliko sati nakon napada, španjolski mediji javili su kako je kombi unajmio mladić identificiran kao Driss Oukabir. El Pais piše da se radi o državljaninu Maroka rođenom 1989. godine, koji je živio u Španjolskoj. Navode i kako je već neko vrijeme proveo u zatvoru, odakle je izašao 2012. godine. Policija je objavila i njegovu fotografiju. Nisu objavili koja je bila njegova uloga u napadu, a poznato je su sudjelovala još dvojica muškaraca.