Politika & Kriminal

Policija o napadaču koji je u Norveškoj ubio pet ljudi lukom i strijelom: 'Poznat nam je od ranije, prešao je na islam'

Uhićeni Danac ubio je četiri žene i jednog muškarca

Police officers cordon off the scene where they are investigating in Kongsberg, Norway after a man armed with bow killed several people before he wasarrested by police on October 13, 2021. - A man armed with a bow and arrows killed several people and wounded others in the southeastern town of Kongsberg in Norway on October 13, 2021, police said, adding they had arrested the suspect.
"We can unfortunately confirm that there are several injured and also unfortunately several killed in this episode," local police official Oyvind Aas told a news conference. "The man who committed this act has been arrested by the police and, according to our information, there is only one person involved." (Photo by Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP) / Norway OUT
FOTO: AFP

U napadu lukom i strijelom, koji se jučer dogodio u norveškom Kongsbergu ubijene su četiri žene i jedan muškarac, priopćili su danas iz policije. Na konferenciji za medije, načelnik policije Ole Bredrup Saeverudi otkrio je kako je riječ o žrtvama starosti od 50 do 70 godina, javlja BBC.

Na konferenciji je otkriveno i više detalja o 37-godišnjem Dancu koji je zbog napada uhićen i optužen za ubojstvo. Tvrde kako im je poznat od ranije, da je prešao na islam te da je moguće da se radikalizirao. Posljednji kontakt s njim su imali 2020. godine. Istražuju radi li se o terorističkom napadu, no zasad za to nemaju potvrde.

Sve je počelo u supermarketu

BBC prenosi informacije po kojima je muškarac napad započeo u jednom supermarketu. Glasnogovornik supermarketa kasnije je potvrdio da se u njihovoj prodavaonici dogodio “ozbiljan incident”, no dodao je kako nitko od osoblja nije fizički ozlijeđen. Šef policije sada je potvrdio kako je napadač uspio izbjeći prvi susret s policijom prije no što su ga konačno uhitili u 18 sati i 47 minuta, 35 minuta nakon početka napada. Inače, među ozlijeđenima je i jedan policajac koji u trenutku napada nije bio na dužnosti.

Svjedokinja događaja opisala je za lokalnu televiziju TV2 da je čula komešanje i vidjela ženu kako se skriva, a zatim “muškarca koji stoji na uglu sa strijelama u tobolcu na ramenu i lukom u ruci”. “Poslije sam vidjela ljude kako trče za živote. Jedna od njih bila je žena koja je držala dijete za ruku”, dodala je.

Iz policije su za norvešku TV kuću NTB izjavili da je napadač tijekom incidenta koristio i drugo oružje, no nisu naveli više detalja o tome.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu