Politika & Kriminal

Policija objavila detalje i snimku napada na Markovom trgu: 'Utvrdili smo elemente terorizma'

U Ravnateljsvu policije održana je presica o istrazi napada na Markovom trgu

FOTO: Screenshot N1

U 16 sati u Ravnateljstvu policije počela je konferencija za medije na kojoj su predstavnici policije i DORH-a objavili detalje o istrazi napada koji se u ponedjeljak dogodio na Markovom trgu, okarakteriziranog kao “djelo višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma”. Na presici su sudjelovali glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić.

Prije početka presice na velikom ekranu puštene su snimke nadzorne kamere s Trga svetog Marka, na kojima se vidi napad. Javnosti se prvi obratio ravnatelj Milin. „Obzirom na ovaj tragičan događaj i velik interes javnosti, te različite špekulacije koje su se pojavile, prezentiran je dio činjeničnog stanja da se vidi što se dogodilo”, kazao je Milina.

Teroristički modalitet

Rekao je kako policija od prvog saznanja o događaju radi opsežno istraživanje u kojem je do sada proveden velik broj mjera i radnji. “Prema rezultatima do sada provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su osiguravali zgrade Vlade i Sabora“, kazao je Milina.

„Preliminarnim rezultatima provedenih radnji možemo potvrditi da tu ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet. Na to jasno ukazuje do sada prezentirano te nastavljamo s opsežnim mjerama i radnjama kako bi rasvijetlili sve okolnosti”, dodao je.

Ponovio je raniju informaciju da je danas privedena jedna osoba na području sisačko-moslavačke PU koju mogu dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. “Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati općinski državni odvjetnik u Sisku. Moram ukazati da je nakon događaja, dakle od 12. do 16 listopada, policija u svom redovnom radu imala čak 83 slučaja dragovoljne predaja oružja”, rekao je.

Policajci su odbili napadača

Riječ je nakon Miline preuzeo županijski državni odvjetnik Ilić. „Kako je to već naveo glavni ravnatelj policije, postoje elementi koji ukazuju na teroristički način izvršenja djela”, kazao je, dodavši da će ŽDO nastaviti istragu.

Pred mikrofone se vratio Milina, koji se osvrnuo na mjere sigurnosti na Trgu svetog Marka. „Iz reakcija policijskih službenika koji su odbili napad jasno se vidi da je tadašnji sustav bio funkcionalan. Napadač je ispucao određenu količinu streljiva, zamijenio je okvir i ispalio još jedan dio streljiva. Na snimci se vidi da je odustao od napada nakon reakcije policijskog službenika“, objasnio je ravnatelj.

“Pušku je odmah kada je došao iza ugla uperio prema policajcu, bez trenutka oklijevanja. Mogu vam potvrditi da puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu do tih zadnjih sekundi prije napada na policajca. Bila je nevidljiva“, naglasio je Milina.

Motiv se još ne zna

Rekao je i kako još uvijek ne mogu točno reći koji je motiv napada. „Policijski službenik koji je bio na osiguranju je na ulazu u objekt vlade bio i prije samog događaja i radio je svoj posao. Nije se on pojavio nakon što je netko iz osiguranja vidio tu osobu, nego je stalno bio tamo. Situacija od pojave osobe do njegove upotrebe oružja prema policajcu mjeri se u sekundama”, kazao je Milina.

„Modalitet počinjenja ovog kaznenog djela ima teroristička obilježja. Za sada službeno to još nije kvalificirano kao kazneno djelo iz glave kaznenih djela protiv čovječnosti. Nedostaje ono što trebamo vidjeti tijekom istraživanja, namjere i motivi počinitelja“, kazao je glavni ravnatelj. „Ne mogu ni potvrditi ni isključiti da je htio ući u zgradu Vlade. Mogu samo potvrditi da postoje takve indicije“, dodao je.

Ne zna se koliko je dugo pripreman napad

Ravnatelj Milina potvrdio je da je bilo više prijetnji premijeru nakon napada, uključujući i to da je pismo prijetećeg sadržaja prijavljeno PU zagrebačkoj. Kazao je i da će istražiti je li netko potaknuo pokojnog Bezuka na napad. „Policija će u suradnji s nadležnim državim odvjetništvom prikupljati obavijesti od svih osoba koje ih mogu dati. Ne mogu isključiti da je neka osoba utjecala na ovaj čin. Istraživanje zahvaća veliki broj osoba, i prijavit ćemo osobu za koju utvrdimo tako nešto“, kazao je Milin.

Na pitanje novinara Milina nije potvrdio da je Danijel Bezuk pretraživao kretanje premijera i predsjednika, što su pisali neki mediji. “Sve što se pisalo ne odgovara potpuno činjenicama koje smo istragom utvrdili. Ne mogu vam reći što je pregledavao, istraživanje će trajati vrlo dugo jer treba analizirati ogroman broj uređaja.”

Ne zna se koliko je pripremao napad

Na pitanje je li Bezuk dugo pripremao napad, Milina je odgovorio kako je pozadina napada predmet kriminalističke istrage. “Ne možemo reći da je to bilo nekakvo dugotrajno planiranje. Zato i radimo sve potrebne provjere.”

Pred novinare se vratio Jurica Ilić kako bi objasnio pravnu stranu slučaja. „I policija i DORH moraju čitavo vrijeme imati u vidu postojanje bitnih elemenata kaznenih djela. Za sada se radi o ubojstvu u pokušaju čiji način izvršenja nam daje za pravo da istražujemo dalje kako bi smo ustanovili radi li se o terorizmu“, kazao je županijski državni odvjetnik.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu