Politika & Kriminal

Policija po novom ugostitelje koji prekorače radno vrijeme prijavljuje za širenje zaraze

U kaznenom postupku prijeti im i do tri godine zatvora

FOTO: policija.gov.hr

Policija je sinoć masovno provjeravala krše li se mjere u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ponovno su upali u nekoliko lokala gdje je bilo puno gostiju, u jednom njih čak 130.

Priopćeno je da je obavljen nadzor u ukupno 163 ugostiteljska objekta, a očito je da je policija nakon uvođenja strožih mjera i nakon najave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića krenula u njihovo striktno nadziranje.

Za širenje zaraze prijeti zatvorska kazna

Kako se može zaključiti iz informacija Policijske uprave splitsko-dalmatinske kršenje mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite od sada će biti prijavljivano i kao širenje zarazne bolesti. Riječ je o kaznenom djelu iz Članka 180. Kaznenog zakona za koje prijeti i do tri godine zatvora a do sada su za to bili prijavljivani oboljeli od Covida-19 koji su kršili mjeru liječenja u kući.

Sada je pak prijavu za širenje zaraze zaradio vlasnik kafića u Ulici Ivana Gudelja gdje je nakon 24 sata policija zatekla 66 gostiju.

Evo tko je sve kršio nove mjere Stožera

U ukupno deset lokala utvrđeno je kršenje radnog vremena, te je policija izvješća o tome podnijela nadležnom Državnom inspektoratu i Stožeru Civilne zaštite.

U lokalu u kojem je bilo 130 ljudi, jedan od gostiju sukobio se s policijom, pa je prekršajno prijavljen zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok je sve ostale podatke o onome što je utvrđeno na ovom mjestu policija poslati i Državnom inspektoratu i Stožeru Civilne zaštite, te Općinskom državnom odvjetništvu.

Zbog prenošenja zaraze prijavljen je i mladić iz Sinja koji je, kako je utvrđeno, unatoč određenoj COVID mjeri napustio svoj dom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu