Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Policija se prihvatila zahtjevnog zadatka. Provjeravaju snimke s Festivala slobode da vide jesu li okupljeni možda kršili mjere

Organizatorima prijete kazne od 500 do 80.000 kuna

18.09.2021., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzan je Festival slobode 2.0. cija je glavna tema "Kako biti covjek i ostati slobodan kad nam se ljudskost i sloboda pokusavaju oduzeti". Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Policija, koja je u subotu osiguravala Festival slobode, prosvjed protiv epidemioloških mjera na glavnom zagrebačkom trgu, sada pregledava snimke kako bi utvrdila jesu li bile prekršene mjere, javlja Dnevnik Nove TV. Da će prosvjed uopće biti održan Stožer Grada Zagreba je saznao tek od Županijskog centra 112, pa su organizatorima poslali mail upozorenja.

”Napominjemo kako su javna događanja i okupljanja više od 100 osoba moguća ukoliko svi prisutni imaju EU digitalnu COVID potvrdu te ukoliko je nadležni stožer civilne zaštite dao suglasnost za održavanje istog”, naglasili su.

Policija je događaj snimala, a Novoj TV su potvrdili da će se “provođenjem izvida i analizom foto-video i audio-dokumentacije prikupljene tijekom osiguranja ovog javnog okupljanja u smislu odredbi Zakona o javnom okupljanju utvrditi moguća prekršajna odgovornost organizatora i voditelja”.

Kazne od 500 do 80.000 kuna

Utvrde li odgovornost prijete im kazne od 500 do 80.000 kuna, ovisno o prekršaju, ali i odgovornoj osobi. Iako se sa sigurnošću ne može reći tko je odgovoran za incijativu, taj bi podatak policija morala znati, jer su organizatori morali ispuniti formural za prijavljivanje okupljanja.

U veljači je zbog organiziranog prosvjeda kazna od 20.000 kuna stigla na adresu Udruge glas poduzetnika, a još 10.000 na adresu njihovog predsjednika. Iz UGP-a su rekli kako su se na kazne žalili i da sedam mjeseci nakon prosvjeda nisu dobili informacije u kojoj su fazi. Kazne su stizale i pojedincima. Zbog nenošenja maski izdano je 1288 prekršajnih kazni po 500 kuna.