Policija u Splitu privela dvije žene zbog šetnje, a muškarca koji im je pokušao pomoći bacili na tlo i držali u klinču

Jedna od privedenih je novinarka koja je sve ispričala za Slobodnu Dalmaciju

ZADNJA IZMJENA: ožu 29, 2020
Foto: PIXSELL

Splitska novinarka Silvana Uzinić danas je na Bačvicama doživjela neugodan susret s policijom. Novinarka kaže da se incident dogodio jutros, kada je nju i njezinu prijateljicu pored hotela Park zaustavio policajac u civilu. „Kazao je da idemo nazad i rekao da ne možemo u šetnju na Bačvice. Odgovorila sam da ne idemo na Bačvice i da idemo šetati“, priča novinarka za Slobodnu Dalmaciju.

„On je rekao da ne možemo na mjesta masovnog okupljanja, ja kažem da se ne mislimo okupljati. Tada je on zatražio osobne kartu uz podizanje glasa“, opisuje Uzinić. Policajcu se na kraju pridružio kolega, a dvije žene su im pokazale osobne iskaznice. Policajac im je zaprijetio kaznom od 8 tisuća kuna, kaže novinarka. „Moguće je da sam ja tada podigla glas pitajući na osnovu čega“, objašnjava.

Umiješao se i prolaznik

Njezina prijateljica je događaj snimala, no policajci su je natjerali da snimku izbriše, kaže Silvana Uzinić. Policajac je prijateljicu uhvatio za ruku, što je prolaznika koji je svjedočio incidentu natjeralo da se umiješa. „Na to je reagirao jedan čovjek pitajući: Što radite? Onda je skočio policajac: Što se ti miješaš, tko si ti? Daj osobnu! Srušio ga je na pod i držao u klinču. Čovjek je vikao: Tamo mi je dite! Mare, Mare! izašli su susjedi i vikali policiji: Jeste li vi normalni!”

“Mi se nismo smjele pomaknuti jer su nam tako naredili uz riječi da nas vode u postaju u postaju što su i napravili“, priča novinarka za Slobodnu Dalmaciju. Verziju događaja Silvane Uzinić potvrdila je njezina prijateljica, a jutros su svoju stranu priče objavili i iz PU splitsko-dalmatinske. Iz policije javljaju kako su danas oko pola 12 policijski službenici na Bačvicama nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Postupci protiv tri osobe

„Dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika, te su započele s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac. Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje“, pišu iz policije.

„Protiv dvije ženske osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a protiv muškarca zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te mu je izdan obvezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici“, stoji u priopćenju PU Splitsko-dalmatinske.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2018 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program