Policija zasad o incidentu sa studentima komunicira samo neslužbeno: tvrde da ‘nemaju evidentirano’ da su ih potjerali

Dvojica nigerijskih studenata tvrde da ih je policija otela i protjerala u BiH

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2019
Foto: Screenshot/Dnevnik HRT

Bosansko-hercegovački portal Žurnal objavio je nevjerojatnu priču dvojice nigerijskih studenata koji tvrde da ih je hrvatska policija u Zagrebu doslovno otela i natjerala da pređu u Bosnu i Hercegovinu. Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu sada su kao ilegalni migranti u Velikoj Kladuši.

Telegramu su iz policije neslužbeno rekli da je pet Nigerijaca 12. studenog legalno ušlo u Hrvatsku te da su imali vizu i povratnu kartu do 17. studenog. Nakon što su mediji objavili priču dvojice nigerijskih studenata, policija je utvrdila u kojem su hostelu u Zagrebu odsjeli. Policija kaže da su iz tog hostela dobili informaciju da su se 18. studenog odjavili, platili račune i uzeli sve svoje stvari. Što je bilo nakon toga, policija još ne zna.

Istovremeno, kažu, u policijskim evidencijama nije pronađen nikakav podatak o intervenciji prema nigerijskim državljanima tijekom 17. studenog. Druga dvojica nigerijskih studenata iz momčadi koja je nastupila u Puli, utvrđeno je, otputovali su uredno iz Hrvatske. Peti član tima navodno je izrazio želju za traženjem azila i smješten je u prihvatilištu Porin.

Tvrde da ih je policija dovela do granice i natjerala u BiH

Studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb iz Nigerije 12. studenog kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su, tvrde, 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

No, novinarima Žurnala ispričali su kako su se dan ranije smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izlasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente koje su ostavili u hostelu. “Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kazao je jedan od studenata, Kenneth Chinedu.

Dodao je da su ih policajci potom uveli u kombi i kazali kako ih vode u Bosnu te su ih, kako se kasnije ispostavilo, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH. “Odbio sam ići u šumu, tada mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, tvrdi Eboha Kenneth. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

Pričali smo s jednim jednim studentom

Telegram je kontaktirao jednog od studenata, Abiu Uchenna Alexandra, koji nam je potvrdio kako je sve napisano u Žurnalu istina te da mu i dalje nije jasno zašto su ih hrvatski policajci zgrabili i prebacili u BiH.

“Ja sam crnac, ali sam iz Afrike. Nisam iz BiH ili od negdje drugdje. Nisam migrant. Došli smo na igre kao natjecatelji. Nije mi jasno zašto su nas potrpali u bus i doveli ovdje”, rekao nam je Alexandra u kratkom telefonskom razgovoru potvrdivši nam da se i dalje nalaze u kampu.

Organizatori potvrdili da su bili na igrama

Inače, na službenim stranicama nigerijskog sveučilišta, Alexandra je naveden kao njihov student, a objavljena mu je i fotografija. Iz službenih rezultata obavljenih na stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva, vidljivo je kako se jedan od njih, Eboha Kenneth Chinedu, zbilja natjecao na igrama.

Čuli smo se s organizatorom Albertom Tanghettijem koji je za Telegram potvrdio da su mladići iz Nigerije doista sudjelovali na studentskim igrama. Bila su ukupno četvorica u pratnji jedne profesorice te su nastupili na stolnoteniskom turniru. “Vaši kolege iz Žurnala pokazali su mi njihove fotografije i prepoznao sam ih kao osobe koje su bile i nastupile na turniru. Imali su uredne avionske karte za povratak, vize te osiguran smještaj u hotelu tijekom igara”, rekao je Tanghetti za Telegram.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1997 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program