Politika & Kriminal

Policijski sindikat traži reakciju Božinovića: 'Nas se istražuje jer smo otkrili načelnika koji ilegalno prelazi granicu s kutijom'

Sindikat policijskih službenika od Božinovića traži smjenu šefa unutarnje kontrole MUP-a

Sindikat policijskih službenika optužuje šefa unutarnje kontrole MUP-a Željka Kralja za vršenje pritiska na rad sindikata zbog čega su danas uputili otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Traže hitan sastanak s njim i Kraljevu smjenu. Navode da je Kralj napao slobodu sindikalnog djelovanja, jer je čelnik tog sindikata Mario Puškarić ovog petka ispitan u službenim prostorijama MUP-ove unutarnje kontrole.

Razlog za Puškarićevo ispitivanje, koje su ocijenili pokušajem zastrašivanja, bio je dopis koji je sindikat uputio Kralju i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini oko sumnje da su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo u policijskoj odori nezakonito prešli granicu u BiH izvan graničnog prijelaza i vratili se s kartonskom kutijom nepoznatog sadržaja. Klarića i Čuvala je pritom snimila mobilna kamera za nadzor državne granice, o čemu je pisao Telegram.

Klarićev odvjetnik Dario Obradović tvrdi da Sindikat policijskih službenika bez razloga napada načelnika Postaje granične policije Gruda, želeći tako utjecati na Disciplinski sud MUP-a koji vodi postupak protiv Klarića zbog sumnje za seksualno uznemiravanje policajki. Obradović tvrdi da je Klarić sa svojim pomoćnikom bio na sastanku s kolegama iz Trebinja. “U rukama je nosio malu kartonsku kutiju s plastičnom ambalažom od kava”, poručio je.

Snimka navodno izbrisana

Sindikat policijskih službenika u otvorenom pismu Božinoviću navode kako je prilikom ispitivanja njihovog čelnika sudjelovao i Željko Kralj koji je Puškariću rekao da ga terete za povredu službene dužnosti, jer je “odao podatke neovlaštenim osobama” navodnim objavljivanjem sadržaja Izvješća Službe za unutarnju kontrolu u dopisu i priopćenju za medije.

Božinoviću u pismu navode kako su, prema anonimnim informacijama iz više izvora, saznali da je snimka Klarićevog prelaska granice izbrisana i više ne postoji u službenim evidenicijama MUP-a. Između ostalog, spornim smatraju i što se Puškariću na teret stavlja disciplinska povreda, jer je Sindikat dopis objavio na svojim službenim stranicama i to nema veze s Puškarićevim radom u policiji.

Naveli su i brojne detalje sa samog ispitivanja koje su isticali kao primjere kršenja raznih prava, zakona i konvencija. Naglasili su i da je izvješće unutarnje kontrole, za čiju objavu terete Puškarića, “legitimno pribavljeno”. Sindikat smatra da “smetaju nekome u vrhu MUP-a tko se zalaže za Klarićev povratak na posao”. Istaknuli su kako je Kralj, prilikom pozivanja šefa sindikata na ispitivanje, rekao da se mora “konzultirati” s nekim oko moguće odgode ispitivanja. To im je sporno, jer navode da bi Kralj trebao biti “samostalan u svom radu”.

Traže smjenu Kralja

Iz Sindikata navode kako se policijske službenike javno poziva, i od njih se očekuje, da prijave sve nepravilnosti i nezakonitosti, a kada je Sindikat to učinio počeo se vršiti pritisak na njihov rad. Naglasili su kako na izvješćima unutarnje kontrole piše “neklasificirano” te da je unutarnja kontrola zaboravila na jednu stvar. “To je javni interes zbog kojeg se čak osobe koje počine kazneno djelo odavanja službene tajne (viši stupanj odgovornosti) oslobađaju odgovornosti jer je protupravnost isključena”, navodi Sindikat.

Smatraju da je bilo puno propusta službe, a Kraljevo ponašanje ocijenjuju nedopustivim. Navode kako je ovo presedan i “grubo iskorištavanje položaja i ovlasti” te da zbog toga zahtijevaju hitni sastanak s Božinovićem. “Vjerujemo da ne stojite iza ovih postupanja voditelja unutarnje kontrole Željka Kralja i tražimo njegovu odgovornost i smjenu, kao i njegovog “konzultanta” zbog teškog i grubog iskorištavanja svog položaja i ovlasti te kršenja slobode sindikalnog djelovanja i presedana koji se dogodio u jednoj demokratskoj državi koja je članica Europske unije”, poručili su.

Dodali su da ovakva ponašanja “pojedinih rukovoditelja koji se skrivaju ispod “suknje” interesnih skupina u policiji i čine sramotu te teško narušavanju ugled policije u javnosti”. Cijelo otvoreno pismo Sindikata policijskih službenika ministru Davoru Božinoviću može se pročitati ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu