Politika & Kriminal

Političar osuđen jer je na Facebooku pisao da poznati voditelj preko veze dobiva unosan posao. Ustavni sud sve je srušio

Prihvaćena je ustavna tužba Nikice Pažina, osuđenog zbog sramoćenja Roberta Ferlina

Ustavni sud RH ukinuo je presudu kojom je nekadašnji opatijski vijećnik Nikica Pažin proglašen krivim za teško sramoćenje poznatog radijskog voditelja Roberta Ferlina.

Pažin je zbog komentara na Facebooku proglašen krivim za teško sramoćenje i kažnjen uvjetno s 5.490 kuna. Ustavni sud sada je zaključio da je političaru tim kažnjavanjem bilo povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja koju štiti Ustav.

Što je vijećnik napisao?

Ispod teksta na Facebook stranici Novog lista, Pažin je prozvao Ferlina zbog angažmana na manifestaciji Božićna bajka u Parku prirode Učka. Napisao je da se Ferlinu to sigurno isplati jer dobiva 10.500 kuna dnevno.

“Ferlin sigurno zbog toga nije podržavao Dujmića (gradonačelnika Opatije op.a.) i sigurno to nema veze sa Suzi Petričić, koja je bila ravnateljica Parka prirode Učka, a sada je neučinkovita direktorica TZ Opatije”, napisao je Pažin.

Proces zbog sramoćenja

Ferlin ga je zbog toga tužio za teško sramoćenje. Sud je utvrdio da je Pažin svojim komentarom doista naštetio časti ugledu radijskog voditelja, koji je sedam godina za redom dobivao angažman Djeda Mraza na manifestaciji Božićna bajka u Parku prirode Učka.

Ferlin je rekao kako je taj posao radio i više od sedam godina, a satnica za taj angažman iznosila je između 750 do 1.000 kuna.

Problemi zbog Djeda Mraza

Objašnjavao je na sudu kako je zbog svega imao problema. Na HRT-u, čiji je djelatnik, pitali su ga zašto nije tražio dozvolu za ulogu Djeda Mraza. Bivša supruga tražila ga je veću alimentaciju, nezaposlena sestra zahtijevala je da joj financijski pomaže, a zbog stresa mu se pogoršala i kronična bolest od koje pati.

“Osjećao sam se osramoćen jer su svi vjerovali da zarađujem puno više od prosječnih primanja u Hrvatskoj”, tvrdio je na sudu Ferlin. Priznao je kako Djeda Mraza nije glumio samo u Opatiji, već na još nekim lokalnim manifestacijama.

Presuda za teško sramoćenje

I dok su Općinski sud u Rijeci, na kojem je Ferlin pokrenuo postupak protiv Pažina, te Županijski sud u Bjelovaru, na kojem je osuđujuća presuda potvrđena, ocijenili da se u ovom slučaju doista radilo o teškom sramoćenju, Ustavni sud iznio je drugačiji stav.

Prihvaćena je ustavna tužba koju je u Pažinovo ime podnio odvjetnik Fran Olujić. Ocijenjeno je da je lokalni gradski vijećnik imao pravo postaviti pitanje o trošenju javnog novca, kao i transparentnosti izbora voditelja na lokalnoj manifestaciji.

Ustavna sloboda izražavanja

“Iako Pažin nije naveo točan iznos Ferlinovog honorara, opravdano je pitao zašto se voditeljska uloga godinu za godinom dodjeljuje osobi koja je u izvanbračnoj vezi sa Suzi Petričić, a ona je pak godinama u strukturama koje su o detaljima manifestacije odlučivale.

Ferlin je javna osoba zbog čega ne uživa posebnu zaštitu kao pojedinci koji javnosti nisu poznati. Svojim javno objavljenim komentarom lokalni političar htio je skrenuti pozornost na pitanje od javnog interesa”, zaključio je u svojoj odluci Ustavni sud RH.

Nastavite čitati