Političari u Hrvatskoj izmotavaju se iz TV debata, a Britanci to rješavaju ovako; novinar vodi intervju s praznom stolicom

Britanski TV kanali mrtvo-hladno ostavljaju prazne stolice, a nedavno su Johnsona zamijenili i ledenom skulpturom

ZADNJA IZMJENA: pro 7, 2019

Pred prvi krug predsjedničkih izbora birači u Hrvatskoj mogli bi, po svemu sudeći, biti uskraćeni za televizijsku debatu predsjedničkih kandidata. Neslužbeni izvori sugeriraju da će aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se natječe za drugi mandat, sasvim izbjeći TV sučeljavanja u prvom krugu. A ako ona doista ne bude sudjelovala, pitanje je hoće li ostali protukandidati – barem oni anketno najjači – pristati na debatu.

U Velikoj Britaniji, koja je upravo usred kampanje za izvanredne parlamentarne izbore, izbjegavanje televizijskih sučeljavanja i intervjua rješavaju dosta brutalno. Umjesto kandidata koji se ne pojavi – a dosad je u nekoliko navrata bila riječ o lideru vladajuće Konzervativne stranke, premijeru Borisu Johnsonu – mediji svojim gledateljima jednostavno prezentiraju praznu stolicu.

Nesvakidašnja live prozivka premijera

Za zadnju, nesvakidašnju prozivku britanskog premijera zaslužan je BBC-jev Andrew Neil, koji je u četvrtak, sjedeći u studiju preko puta prazne stolice, direktno u kameru pune tri minute objašnjavao zašto bi Johnson trebao pristati na polusatni intervju koji vodi Neil. Čelnici ostalih stranaka su na to pristali, ali britanski premijer zasad nije. Neil je svoje trominutno obraćanje upriličio nakon intervjua s čelnikom Stranke Brexit Nigelom Farageom.

 

Objasnio je gledateljima da već tjednima traže od Johnsona da odredi dan, vrijeme i mjesto intervjua. Ustvrdio je da BBC desetljećima u izbornim kampanjama radi razgovore sa stranačkim liderima, kako bi propitali obećanja onih koji će upravljati zemljom, jer je „to demokracija”. Pobrojao je, među ostalim, i što sve namjerava pitati aktualnog premijera koji se natječe na novi, puni mandat u Downing Streetu, ako Johnson, dakako, pristane na intervju.

Ledena skulptura umjesto Johnsona

Krajem studenog Johnson nije došao niti na debatu koju je organizirao Channel 4 o klimi. Televizijski kanal je, mrtvo hladno, na njegovo i Farageovo mjesto (jer ni čelnik Stranke Brexit nije se pojavio) stavio skulpturu od otapajućeg leda. Johnsonovi torijevci bili su bijesni i žalili su se medijskom regulatoru Ofcomu. To je tijelo koje može kazniti TV kanale ako nisu politički nepristrani. BBC je početkom tjedna objavio da Ofcom neće postupati po žalbi. Regulator je, dakle, otkantao konzervativce.

Channel 4 je imao sličnu situaciju s Johnsonom, još prije nego što je postao premijer. U lipnju se nije pojavio na sučeljavanju kandidata za nasljednika Therese May na čelu Konzervativne stranke. Televizijski kanal odlučio je ostaviti mu mjesto na pozornici – prazno, dakako – uz poziv da se, dok traje debata, može priključiti u bilo kojem trenutku.

Početkom kampanje za izvanredne izbore, koji su na rasporedu 12. prosinca, jedna je prazna stolica u studiju Sky Newsa izazvala dosta kontroverze. Kad je TV voditeljica Kay Burley shvatila da joj konzervativni političar James Cleverly neće doći u jutarnju emisiju – iako je, tvrdila je, gostovanje bilo dogovoreno – odlučila je „razgovarati” s praznom stolicom. Pokazujući na upražnjeno mjesto za pultom, pune dvije minute nabrajala je što je mislila pitati svog gosta. On je, doduše, tvrdio da gostovanje uopće nije bilo dogovoreno. Ako ništa drugo, istup britanske voditeljice, u kojem je uživo ispuhala svoje nezadovoljstvo, uskoro je postao viralan i tako zasigurno pomogao gledanosti njezine nove emisije.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
472 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program