Politički skandal u Južnoj Koreji već je neko vrijeme ozbiljan, a čini se da je sad zahvatio i šefa Samsunga

Razmjeri istrage o korupciji zbog koje je opozvana predsjednica

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2017
Foto: AFP

Specijalni tužiteljski tim će, u okviru istrage pokrenute zbog masivnog političkog skandala u Južnoj Koreji, koji je rezultirao opozivom predsjednice Park Geun-hye, kao osumnjičenika ispitati šefa Samsung Grupe Jaya Y. Leeja, piše Reuters.

Tužitelji istražuju je li Samsungova podrška poslovima i zakladama povezanima s Choi Soon-sil, prijateljicom predsjednice Park, povezana s odlukom državne mirovinske agencije iz 2015. da stane iza kontroverznog spajanja dviju podružnica te tvrtke.

Uhićenje šefa mirovinskog fonda

Samsung je već priznao financiranje dvaju fondova i konzultantske firme koje kontrolira Choi. Istražitelji su ovoga tjedna na ispitivanje pozvali još dva visokorangirana zaposlenika u Samsungu. Glasnogovornik specijalno formiranog tužilačkog tima Lee Kyu-chul potvrdio je da je šef Samsunga, pozvan na ispitivanje zbog sumnji koje uključuju i davanje mita, ali dalje od toga nije elaborirao. Na pitanje novinara hoće li tužiteljstvo zatražiti nalog za njegovo uhićenje, kazao je da su sve opcije otvorene.

Park bi mogla postati prva južnokorejska demokratski izabrana predsjednica koja je prisiljena na povlačenje s funkcije. Opoziv je već izglasan u parlamentu, no još ga mora potvrditi Ustavni sud. Park Geun-hye je od obožavane predsjednice postala jedna od najomraženijih osoba u novijoj povijesti Koreji, čiji su opoziv na prosvjedima zatražili milijuni građana.

Šef državnog mirovinskog fonda Moon Hyung-pyo uhićen je u prosincu nakon priznanja da je 2015. dok je obavljao funkciju ministra zdravstva pritisnuo fond na odobravanje udruživanja Samsung C&T Corpa i Cheil Industries. Predsjednica Park kazala je da je to bila politička odluka trećeg najvećeg mirovinskog fonda na svijetu, donijeta u nacionalnom interesu.

Jeli li šef Samsunga lagao na saslušanju?

Lee je na saslušanju u parlamentu, održanom u prosincu, zanijekao optužbe i negirao navode zastupnika u parlementu da je Samsung lobirao kako bi mirovinski fond glasao za spajanje kompanija. Nakon njegovog svjedočenja o optužbama, mnogi su bili dosta bijesni. Jedan dio članova parlamenta ne samo da je doveo u pitanje njegovu iskrenost, nego i sposobnost za upravljanje kompanijom. Iz ureda tužitelja poručili su da pokušavaju utvrditi je li Lee lagao na saslušanju.

“Tužiteljima treba Samsung zbog potencijalne optužnice za korupciju protiv predsjednice Park Geun-hye, izjavio je Shin Yul, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Myongji. “Samsung je od svih konglomerata izdvojio najveće novčane priloge, a imao je i poseban odnos s Choi Soon-sil, kupio joj je konja”, kazao je Shin, referirajući se na sponzorstvo njezine kćeri, koja se bavi konjičkim sportom. Kći je uhićena u Danskoj nakon što su južnokorejske vlasti izdale zahtjev za izručenje.

Golema afera s predsjednicom Park koja već mjesecima trese državu započela je kada je, po nalogu državnog odvjetnika, uhićena njena najbolja prijateljica i šaman savjetnica Choi Soon-sil i jedna njena prijateljica. Choi Soon-sil je optužena da je koristila svoju neformalnu poziciju u Uredu predsjednice kako bi od najvećih korejskih kompanija, među ostalima, Samsungom, izvukla 96 milijuna dolara za dva fonda koje je kontrolirala.

 

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru