Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Poljska nastavlja gaziti ženska prava. Uvode 'registar trudnoća', mogli bi progoniti žene koje obave abortus

Pobačaj u Poljskoj je dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi

A women's rights activist protests against a draft legislation that would ban the abortion of foetuses with congenital birth defects, in front of the parliament building in Warsaw, on April 16, 2020. - Dozens of women's rights activists formed a queue at a shop in front of the parliament building as public gathering and demonstrations are forbiden due to the novel coronavirus pandemic.
Poland's parliament is expected to debate fresh efforts to further tighten what is already one of Europe's most restrictive abortion laws. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
FOTO: AFP

Poljska vlada na udaru je kritika zbog nove odredbe prema kojoj liječnici moraju bilježiti svaku trudnoću u zemlji, javlja Euronews. Tamošnji oporbeni zastupnici nazvali su to “registrom trudnoće” i kršenjem prava žena. Inače je u Poljskoj na snazi gotovo potpuna zabrana pobačaja, a aktivisti su zabrinuti da vladajuća konzervativna stranka priprema još neviđeni nadzor nad ženama.

Prema naredbi poljskog ministra zdravstva Adama Niedzielskog, širi se opseg informacija koje se spremaju u središnju bazu podataka o pacijentima. Tako od sada liječnici moraju bilježiti sve podatke o trudnoći, uključujući sva prošla ili trenutna oboljenja, posjete liječniku, medicinske tretmane i krvnu grupu.

‘Novi represivni alat’

Poljska vlada tvrdi da javno zdravstvo prati preporuke EU-a i da će medicinskim djelatnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj, ali i poljskim državljanima kada im je potrebna medicinska skrb u inozemstvu. “U slučaju trudnica, ovo će pomoći liječnicima da odmah znaju tko ne smije ići na rendgenska snimanja ili uzimati određene lijekove”, tvrdi glasnogovornica Ministarstva zdravstva.

No, opozicijski lideri tvrde da bi ovaj registar mogao biti “novi represivni alat” kojemu je cilj otkriti moguće ilegalne pobačaje. Liberalna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz rekla je da bi ovaj popis mogao “progoniti i kontrolirati Poljakinje”.

Kritičari ove uredbe upozoravaju da će mnoge Poljakinje, za vrijeme trudnoće, sada izbjegavati državni zdravstveni sustav ili putuju u inozemstvo. Inače, u takozvani registar trudnoće uvid ima i ured poljskog tužiteljstva, piše Euronews.

‘Jedan od najcrnjih scenarija’

Novu poljsku uredbu o praćenju trudnoća kritizirao je i tamošnji oporbeni zastupnik i bivši šef Europskog vijeća Donald Tusk, rekavši da “Poljakinje trebaju njegu, a ne kontrolu”.

Takozvani registar trudnoća komentirao je i hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić. “Najave iz Poljske o registru trudnoća su se, nažalost, ostvarile. Gledamo jedan od najcrnjih scenarija po pitanju ženskih prava i to u Europskoj uniji. Ovakvim inicijativama nije mjesto u EU i ne možemo se skrivati iza argumenta ‘nacionalne nadležnosti’ dok žene doslovno umiru”, napisao je na Twitteru.

Inače, u Poljskoj je pobačaj zabranjen u gotovo svim slučajevima. Iznimke su slučajevi silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više