Poljska, usred svega ovoga, gura rigorozni zakon o pobačaju. Ljudi su danas prosvjedovali iz auta

Njihov parlament raspravljat će i o zabrani seksualnog odgoja u školama

ZADNJA IZMJENA: tra 14, 2020
Foto: AFP

Prosvjednici protiv novog zakona kojim se brani pristup pobačaju u Poljskoj izišli su danas na ulice Varšave, no umjesto uobičajenog prosvjeda, demonstrirali su u svojim automobilima kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom.

Prosvjednici su diljem Varšave usred dana trubili i djelomično blokirali jednu od glavnih prometnica u gradskom centru. Dio njih pritom je izvjesio transparente kroz prozore svojih auta. Organizatori su također ohrabrili prosvjednike da drže transparente dok stoje u redovima ispred trgovina i da ih stave na svoje balkone.

U Poljskoj sve teže do pobačaja

Danas je pobačaj u Poljskoj legalan samo u tri slučaja: kad trudnoća predstavlja prijetnju životu ili zdravlju majke, kad je ishod zabranjenog čina poput silovanja ili incesta, te u slučaju teške i nepovratne deformacije ili neizlječive bolesti fetusa.

U srijedu, donji dom parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona koji bi eliminirao treći slučaj, odgovoran za većinu legalnih pobačaja u zemlji proteklih godina. 2018. od 1100 pobačaja koji su izvedeni u poljskim bolnicama, 1050 njih izvedeno je zbog deformacije ili neizlječive bolesti kod fetusa, prema informacijama ministarstva zdravlja.

Još jedan prijedlog zakona o kojem će se raspravljati na sljedećem parlamentarnom zasjedanju zabrana je seksualnog odgoja u školama.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program