Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Teška nesreća poljskog autobusa na A4: poginulo 12 osoba, deseci su ozlijeđenih

Autobus je izletio s autoceste oko 5.40 sati između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najmanje 12 osoba poginulo je, a veći je broj teško ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka.

MUP je prvo objavio da je u nesreći poginulo 11 ljudi, no Jutarnjem su iz policije potvrdili da je preminula još jedna osoba. Dodaju da su u nesreći ozlijeđene 34 osobe od čega ih je 12 prebačeno u zagrebačke bolnice, šest u KBC Rebro i šest u KB Dubrava. Od šest pacijenata koji su prevezeni u KBC Zagreb jedan je umro nakon pokušaja reanimacije.

Medved i Božinović na mjestu nesreće, Beroš ide u Varaždin

Vatrogasna intervencija je završena, no na terenu ima još vatrogasaca koji dežuraju, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. Što se tiče ozlijeđenih, Nagy je rekao da ih je preuzela Hitna, te da ne zna kakva je težina tih ozljeda. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnice u Zagrebu i Varaždinu.

Na mjesto nesreće stigli su ministar branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a ministar zdravstva Vili Beroš na putu je za Varaždin gdje se u 9.30 održava konferencija za novinare.

Zasad nema informacija o uzrocima ove nesreće kao ni o okolnostima u kojima je do nje došlo, ali neslužbeno se spominje mogućnost da je vozač zaspao za volanom.

O prometnoj nesreći se oglasio i MUP

O nesreći se na službenom Twitter profilu oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Teška prometna nesreća na A4 kod Brezničkog Huma. U slijetanju autobusa poljskih reg oznaka, prema prvim informacijama s terena, poginulo je 11 osoba, a nekoliko je ozlijeđeno. Osim policijskih službenika PU varaždinske, na mjestu događaja angažirani su i policijski službenici PU zagrebačke, više liječničkih i vatrogasnih timova. Promet dionicom Breznički Hum – Komin u smjeru Zagreba zatvoren je za sav promet i odvija se zaobilazno. Obilazak: čvor Breznički Hum-DC3-čvor Komin. Vozači molimo pratite upute policijskih službenika na terenu”, napisali su.

HAC: čekajte da se situacija na A4 stabilizira

HAC je objavio priopćenje u kojem mole korisnike koji koriste autocestu A4 za putovanje prema Zagrebu da, ukoliko su u mogućnosti, ne kreću na put dok se situacija na autocesti ne stabilizira.

“S obzirom da je zbog prometne nesreće dionica od Brezničkog Huma do Komina u smjeru Zagreba zatvorena za sav promet, zbog čega je otežano putovanje na ovoj dionici autoceste A4, molimo sve korisnike za razumijevanje. Sve žurne službe su na lokaciji te ulažu napore da se promet što prije pusti spomenutom dionicom autoceste.

Također molimo korisnike koji koriste autocestu A4 za putovanje prema Zagrebu, da ukoliko su u mogućnosti ne kreću na put dok se situacija na autocesti ne stabilizira, kako se ne bi stvarali zastoji i dodatne kolone vozila u prilazu naplatnim postajama te na samoj dionici”, poručuju iz HAC-a.