Poljski parlament odobrio dopisno glasanje na predsjedničkim izborima koji su ipak odgođeni

PiS je htio izbore čim prije kako bi zajamčio pobjedu predsjednika Dude

ZADNJA IZMJENA: svi 7, 2020
Foto: AFP

Donji dom poljskog parlamenta u četvrtak je odobrio zakon koji omogućuje održavanje ovogodišnjih predsjedničkih izbora dopisnim načinom. Donji dom je zakon usvojio s 236 glasova ‘za’ i 213 ‘protiv’, a 11 zastupnika bilo je suzdržano. Da bi mjera stupila na snagu treba ju još potpisati predsjednik.

Poljska je prema tom zakonu trebala održati dopisno glasanje u nedjelju, no to se neće dogoditi. Čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski u srijedu navečer je objavio da se izbori odgađaju, a zamjenik premijera Jacek Sasin je u četvrtak rekao kako je „najraniji mogući datum lipanj“.

PiS je htio organizirati izbore čim prije

Kritičari strahuju da bi na brzinu pripremljeno dopisno glasanje, omogućeno usvojenim zakonom, moglo rezultirati izborima koji nisu pošteni i demokratski, piše Reuters.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a. Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program