Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova: 'Svi stradali u slijetanju autobusa naši su državljani'

U Hrvatski stižu poljski ministar zdravstva, medicinari i psiholozi

06.08.2022., Varazdin - Vise osoba poginulo je, a veci je broj tesko ozlijedjen u prometnoj nesreci koja se oko 5,40 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, izmedju mjesta Jarek Bisaski i Podvorec, kada je s kolnika sletio autobusa poljskih nacionalnih registarskih oznaka, izvijestila je policija. Poljska policija stigla je na mjesto nesrece  Photo: Matija Habljak/PIXSELL
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Svi stradali u slijetanju autobusa poljskih registarskih oznaka kod Brezničkog Huma su poljski državljani, potvrdila je u subotu poljska novinska agencija PAP, pozivajući se na poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

“U ovom trenutku to možemo potvrditi”, rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova te dodao da je “autobus varšavskih registarskih oznaka.”

Poljski ministar na putu za Hrvatsku

Dvanaest osoba je poginulo, a više od 40 je ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se oko 5,40 sati ujutro u subotu dogodila na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u smjeru Zagreba, kada je s kolnika sletio autobus poljskih nacionalnih registarskih oznaka koji je prevozio putnike na hodočašće u Međugorje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je nakon te tragične nesreće u Hrvatsku uputio ministra zdravstva Adama Wojciecha Niedzielskog i zamjenika ministra vanjskih poslova Marcina Przydacza, a s njima također putuje i medicinari i psiholozi, prenosi PAP.

Plenković i Radman izrazili sućut Poljskoj

Hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova izrazili su sućut svojim poljskim kolegama. Premijer Andrej Plenković razgovarao je u subotu s poljskim kolegom Morawieckim povodom prometne nesreće kod Brezničkog Huma te u ime hrvatske vlade izrazio sućut obiteljima poginulih.

“U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć”, napisao je Plenković na Twitteru.

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman je povodom tragične prometne nesreće poljskog autobusa izrazio sućut poljskom šefu diplomacije Zbigniewu Rau. Grlić Radman je “iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih”, te naglasio da “nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć”. “Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima”, napisao je Grlić Radman na Twitteru.