Pomoćnik umirovljenog pape otkrio kako je Benedikt XVI abdicirao zbog Svjetskog prvenstva u Brazilu

Planirao je otići 2014. godine, a nogomet mu je poremetio planove

ZADNJA IZMJENA: lis. 3, 2016
Foto: AFP

Dugogodišnji osobni pomoćnik umirovljenoga pape Benedikta XVI. izjavio je kako se papa nadao da će u službi ostati barem do 2014. godine, dakle godinu dana duže, ali je obdicirao zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, donosi The Washington Post.

Papa Benedikt XVI. iznenadio je javnost kada je 2013. godine objavio da će abdicirati. Monsignor Georg Gaenswein progovorio je o detaljima razgovora koji je vodio s papinim osobnim pomoćnikom prošlog mjeseca u Munchenu.

Talijanski list Corriere della Sera objavio je najzanimljivije dijelove govora koji je Gaenswein održao na predstavljanju knjige “Posljednji razgovori” njemačkog novinara Petera Seewalda.

Zabranjena duga putovanja avionom

Gaenswein je izjavio kako je liječnik papi Benediktu zabranio dugačka putovanja avionom. Sveti otac je tada bio u dilemi. Naime, očekivalo se da će se pojaviti na popularnom katoličkom Svjetskom danu mladih koji se 2014. godine trebao održati u Brazilu.

“Međutim, zbog svjetskog prvenstva Svjetski dan mladih održao se godinu dana ranije, krajem srpnju 2013. godine. Da se to nije dogodilo, Ratzinger bi sigurno ostao papa godinu dana duže”, izjavio je Gaenswein.

Više ne odlazi u šetnje

Umirovljeni papa Bendikt XVI sada živi u Vatikanu. Papinsku službu napustio je 28. veljače 2013. godine, odnosno nekoliko mjeseci prije Svjetskog dana mladih u Brazilu. Njegov osobni pomoćnik, koji je još uvijek zaposlen kod umirovljenoga pape, tvrdi kako je Benediktovo zdravstveno stanje relativno loše.

Navodno više ne odlazi u duge šetnje koje su sve donedavno bile dio njegove uobičajene dnevne rutine. “Danas svjedočim kako nekadašnji strastveni skitnica ipak uspijeva prohodati kroz dan, samo znatno kraćim koracima”, izjavio je Ratzingerov osobni pomoćnik.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru