Politika & Kriminal

Pompeov pokušaj da okrene Mađarsku protiv Kine i Rusije spektakularno je propao; javno su ga oprali

Ministar vanjskih poslova Szijjarto javno je prozvao američkog državnog tajnika

20101216 - BRUSSELS, BELGIUM : Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives at the European Council summit today 16 december 2010 in Brussels. © BERNAL REVERT, Image: 102656050, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
FOTO: Profimedia, Alamy

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto iznenadio je novinare u ponedjeljak u Budimpešti kad se otvoreno i oštro suprotstavio političkim i ekonomskim zahtjevima američkog državnog tajnika Mikea Pompea. Jedan od najbližih suradnika predsjednika Donalda Trumpa upozorio je, naime, mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi dozvola za širenje poslovanja kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies u Mađarskoj ugrozila privatnost građana te izložila zemlju eksploataciji Pekinga.

Također je ukazao na opasnost od jačanja ruskog utjecaja u Europi ustvrdivši da predsjednik Vladimir Putin želi posijati razdor među članicama NATO pakta jasno aludirajući na odlične veze Mađarske i Rusije. Pompeo je podsjetio premijera Orbana da bi Mađarska iz vlastitog iskustva trebala znati da “autoritarna Rusija nikada neće biti prijatelj slobode i suvereniteta manjih zemalja.” Na kraju je Pompeo istaknuo da će se, ako Amerika ne bude prisutna u toj regiji, u njoj pojaviti neki drugi, poput Kine i Rusije.

Neočekivan javni odgovor

Premda su premijer Orban i ministar vanjskih poslova Szijjarto već tijekom razgovora energično odbijali sva upozorenja Pompea, malo je tko očekivao da će o svim spornim pitanjima mađarska strana govoriti tako otvoreno pred novinarima. Ministar Szijjarto je na press konferenciji odgovorio državnom tajniku Pompeu kako je Mađarska već duže vrijeme suočena s licemjerjem zapadnih zemalja prema Rusiji te da suradnja s Moskvom nije prepreka Budimpešti da bude pouzdan saveznik SAD-a i EU.

“Što se tiče Rusije, rekao sam to državnom sekretaru, posrijedi je golemo licemjerje i politička nekorektnost na političkoj sceni Europe. Mađarske i srednjoeuropske energetske kompanije odbile su sudjelovati zajedno s ruskom kompanijom Gazprom u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2. Zbog toga mađarski premijer nije bio pozvan na Međunarodni ekonomski forum u St. Petersburgu, dok je istodobno na tom događaju počasni gost bio francuski predsjednik. Pokraj predsjednika Putina na bini nisu sjedili direktori mađarskih energetskih kompanija, veći lideri najvećih zapadnih naftnih korporacija.”

Optužuje Bruxelles za dvostruke standarde

Ministar Szijjarto kazao je kako je Mađarima dosta da EU i SAD stalno optužuju Budimpeštu da gaji bliske odnose s Rusijom, premda slične ako ne i bolje odnose s Moskvom imaju i druge države članice EU. To se, istaknuo je, najbolje vidi po obimu trgovine između EU i Rusije u kojoj Mađarska sudjeluje s najmanjim mogućim udjelom. Ministar Szijjarto već je ranije nekoliko puta optužio “Bruxelles da površnim svađama pokušava prikriti svoj veliki biznis s Rusijom.” Na konferenciji za medije Mike Pompeo s jednakom se žestinom okomio i na Kinu upozoravajući Budimpeštu da će gospodarska suradnja s Pekingom pretvoriti Mađarsku u zaduženu zemlju, politički i ekonomski ovisnoj o Kini. Te formulacije ponovio je i na večeri s Viktorom Orbanom.

Pompeo je priznao kako je jasno da svaka država može sama donositi odluke ocjenjujući što je za nju dobro, a što nije, ali je izravno upozorio da će SAD smanjiti suradnju sa zemljama koje će, primjerice, surađivati s kineskim telekomunikacijskim divom Huawei. “Ako se njihova oprema nalazi na mjestu gdje imamo važne američke sustave, to nam otežava partnerstvo s tim državama”, rekao je Pompeo te dodao kako će se SAD “pobrinuti da se identificiraju mogućnosti i rizici korištenjem opreme Huaweija. A onda ćemo…”, naglasio je znakovito, “… donijeti svoje odluke.” Bilo je jasno da Pompeo izravno aludira na Mađarsku s obzirom na to da je upravo dogovoreno da Huawei osnuje u Budimpešti glavno logističko čvorište. Inače usluge Huaweija koristi oko 70 posto mađarskog stanovništva.

Iskorištavanje Mađarske za špijuniranje EU

Državni tajnik Mike Pompeo krenuo je na turneju po Srednjoj Europi s namjerom da lidere Mađarske, Slovačke i Poljske pozove na zajedničko suzbijanje rastućeg kineskog i ruskog utjecaja u Europi i svijetu. Stoga ih je pozvao da diversificiraju svoje pravce dobave nafte i plina kako ne bi bile ovisne o Rusiji. Unatoč tim upozorenjima, mađarski premijer Orban već je dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da ruska kompanija Rosatom izgradi pokraj Budimpešte nuklearnu elektranu vrijednu 12 milijardi eura.

Taj projekt financirat će Moskva dajući Budimpešti dugoročni kredit po vrlo povoljnim uvjetima. Zbog toga iz Bruxellesa već neko vrijeme šalju poruke Budimpešti da takvi ugovori Mađarsku čine previše zaduženom i ovisnom o Moskvi. U Washingtona su također već nekoliko puta ponovili kako su previše bliski odnosi Budimpešte s Moskvom i Pekingom prijetnja europskoj i američkoj sigurnosti jer bi Rusi i Kinezi mogli iskoristiti Budimpeštu kao bazu za špijuniranje i druge operacije širenja utjecaja u Europi.

Američki amabasador ne vidi problem u Mađarskoj

Ministar Szijjarto odgovorio je kako njegova zemlja želi dobre odnose s Rusijom i Kinom te produbljivanje veza s SAD-om. Kazao je kako su pri kraju pregovori o sporazumu o obrambenoj suradnji u kojemu su precizirani uvjeti pod kojim američki vojnici i vojna oprema mogu prolaziti kroz Mađarsku. Taj sporazum trebao je biti potpisan još prije pola godine, ali su pregovori zapeli zbog primjedbi premijera Orbana. Također je pred završetkom nacrt ugovora o kupnji američkih raketa srednjeg dometa, a Mađarska se obvezala da će poslati više vojnika u misiju NATO pakta u Afganistanu.

Premda vladajuća Orbanova stranka Fides sustavno krši slobodu medija, pravosuđa, sveučilišta, iako je zabranila rad Otvorenog sveučilišta Georgea Sorosa, američki veleposlanik u Budimpešti David Cornstein, 80-godišnji naftni magnat i veliki prijatelj predsjednika Trumpa, izjavio je da u Mađarskoj ne vidi nikakve probleme s demokracijom. State Department je prošle godine čak otkazao financiranje nezavisnih medija u Mađarskoj.

Daleko bolji odnosi s Trumpom nego s Obamom

Za razliku od bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je stavio na led svoje odnose s Orbanom zbog njegovog populističkog stila i poteza protiv medijskih sloboda i vladavine prava, administracija Donalda Trumpa podržala je Orbanova stajališta da će migracije ugroziti “kršćansku kulturu” te da je potrebno na granicama izgraditi zidove kako bi se spriječio dolazak izbjeglica.

No, nakon sve odlučnijeg odbijanja premijera Orbana da ne popusti pred američkim pritiscima da se distancira od Moskve i Pekinga, iz Washingtona je stiglo je priopćenje kako će SAD povećavati potporu antikorupcijskim naporima u Mađarskoj te da će poduprijeti “istraživačko novinarstvo kako bi se otkrile veze između regionalne korupcije i ruskog i kineskog utjecaja”. Nakon sastanaka s premijerom Orbanom i ministrom Szijjartom, državni tajnik Pompeo, ponovno vrlo znakovito, sastao s tri mađarske nevladine organizacije s kojim je razgovarao o korupciji, slobodi medija i pritisku na nevladine organizacije, uključujući i one koje je mađarska vlada nazvala Sorosoevim agentima koji žele uništiti Mađarsku.

Nastavite čitati