Politika & Kriminal

Poništen milijunski natječaj za koji istražitelji sumnjaju da je bio namješten za Peteka

Iz VG Vodoopskrbe kažu kako su ponude za projekt bile preskupe, no priča je puno kompliciranija

Velikogorička komunalna tvrtka VG Vodoopskrba, čiji je bivši direktor Tomislav Jelisavac uhićen u aferi Janaf, danas je objavila da poništava natječaj za projekt rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje vode u Velikoj Gorici, piše Jutarnji list.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 150 milijuna kuna, koji je navodno trebala raditi ivanićgradska tvrtka u aferi osumnjičenog Kreše Peteka, Elektrocentar Petek.

Iz VG Vodoopskrbe su pojasnili kako natječaj poništavaju jer je najpovoljnija ponuda za taj posao veća od procijenjene vrijednosti nabave. No, Jutarnji piše kako je izgledniji razlog za poništenje natječaja to što je cijeli postupak navodno kontaminiran.

Posao namještali Peteku?

USKOK naime tvrdi da su uhićeni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i šef Vodoopskrbe Jelisavac taj posao namjestili upravo Peteku. Sada, nakon što je ugovor poništen, Elektrocentar Petek ostat će bez tog posla vrijednog 150 milijuna kuna. U pitanju je iznos koji predstavlja četvrtinu godišnjih prihoda Petekove firme.

Riječ je o najskupljem i najvećem komunalnom projektu Velike Gorice koji je pokrenut početkom godine. VG Vodoopskrba procijenila je na na nešto manje od 100 milijuna kuna vrijednosti (bez PDV-a).

Ponude su zaprimljene u srpnju, a javila su se dva ponuđača. Jedan je bila građevinska tvrtka Strabag, a drugi Elektrocentar Petek. Strabag je, prema podacima iz dokumentacije, ponudio posao obaviti za 140 milijuna kuna (175 milijuna s PDV-om), a Elektrocentar Petek za 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna s PDV-om. Dakle, 27 milijuna kuna manje.

Novi direktor poništio natječaj

Petekova ponuda bila je najpovoljnija, no Jelisavac je nije odobrio jer je, između ostalog, u međuvremenu i priveden. Njega je na čelu Vodoopskrbe sada zamijenio Krunoslav Višić koji je odlučio postupak nabave poništiti. Novi će, piše Jutarnji, tvrtka pokrenuti za deset dana unutar kojih dva ponuditelja imaju pravo na žalbu.

Jutarnji pritom podsjeća kako se Petekova tvrtka, prema tumačenju Ministarstva gospodarstva, i dalje može nesmetano prijavljivati na natječaje javne nabave, dokle god vlasnik nije “pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo”.

Nastavite čitati