Politika & Kriminal

Popisivanje na terenu počinje za 11 dana. DZS još uvijek ne zna koliko popisivača ima obaveznu Covid potvrdu

Očito će tisuće popisivača morati na testiranja svaka dva ili tri dana

Iznenadnom odlukom o tome da će popisivači i kontrolori u procesu Popisa stanovništva 2021. ipak trebati imati Covid-potvrde, za Državni zavod za statistiku (DZS) otvorio se cijeli univerzum logističkih problema. Do početka provođenja druge faze popisa, one u kojoj na teren izlaze popisivači i kontrolori, ostalo je, naime, samo desetak dana.

Iz DZS-a su nam jučer poslali odgovore na konkretna pitanja o problemima koje otvara promjena odluke o Covid-potvrdama, no, kako je bilo i za očekivati, odgovori su ipak daleko od konkretnih.

Popisivači s klupe za rezerve

Kako se ljudi koji će provoditi popis više ne stignu cijepiti prije izlaska na teren, bilo je očito da će se trebati testirati svaka dva ili tri dana kako bi (ako nisu imali Covid-19 u posljednjih šest mjeseci) mogli dobiti valjanu Covid potvrdu. Očekivano, iz DZS-a potvrđuju kako će ta institucija pokriti troškove testiranja.

Na pitanje o tome gdje će se provoditi testiranja za one koji će se od 27. rujna razmiljeti po cijeloj Hrvatskoj, iz DZS-a kažu samo “po gradovima i županijama”. Što ako netko bude pozitivan? “Njegov popisni krug za popisivanje će preuzeti drugi popisivači”.

Odakle drugi popisivači i kad će se uopće stići provesti petodnevna edukacija za njih? Iz DZS-a odgovaraju tek kako “još uvijek imaju rezervni broj popisivača” (ne kažu koliki je taj broj) i kako će se, bude li potrebno, organizirati edukacija za nove popisivače.

Prikupljanje podataka

Ključan odgovor je, međutim, onaj na najkonkretnije pitanje, iz kojeg proizilaze sve ostale logističke dvojbe pred kojima se DZS nalazi jer je odluka o obaveznim potvrdama donesena pod pritiskom javnosti i u zadnji čas (zapravo, vjerojatno malo poslije njega).

Popisivača je oko osam tisuća, od toga ih je polovica mlađih od 25 godina, što je najmanje procijepljena dobna skupina. Jasno je da će onih koji će morati na testiranja svaka dva ili tri dana biti – tisuće.

Ali, koliko točno? U DZS-u će znati kad “prikupe podatke s terena”. Do početka druge faze popisa stanovništva je ostalo točno jedanaest dana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu