Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Porazno. U svim zemljama članicama EU-a proveli anketu o korupciji, Hrvatska je najgora na listi

Čak 97 posto ispitanika misli da je korupcija široko rasprostranjena u Hrvatskoj

BERLIN, GERMANY - JANUARY 16: Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic and German Chancellor Angela Merkel (not pictured) speak to the media following talks at the Chancellery on January 16, 2020 in Berlin, Germany. Croatia currently holds the rotating presidency of the Council of the European Union.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Većina građana Europske unije smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji u čemu su Hrvati na prvom mjestu, a manjina ispitanih kaže da je i osobno doživjela korupciju, pokazuju rezultati Eurobarometra o korupciji.

Istraživanje objavljeno u četvrtak i provedeno od 6. do 19. prosinca 2019. obuhvatilo je 27.498 građana u 28 zemalja članica te pokazuje da u 24 zemlje članice većina stanovnika smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovoj zemlji.

Percepcija korupcije

Na prvom je mjestu Hrvatsku u kojoj 97 posto ispitanika misli da je korupcija široko rasprostranjena. Slijede Cipar i Grčka (95 posto), Španjolska i Portugal (94 posto), Litva (92 posto).

S druge strane, u Finskoj samo 22 posto ispitanih misli da je korupcija raširena, u Danskoj 35 posto, Švedskoj 40 posto te Nizozemskoj 47 posto.

Anketirani su odgovarali na pitanja o općoj percepciji korupcije, korupciji u javnim institucijama i poslovnom sektoru, učinkovitosti vlade, pravosuđa i institucija u suočavanju s korupcijom, o osobnim iskustvima s korupcijom u kontaktima s ustanovama i u javnom zdravstvu.

Postotak u RH raste

U svim zemljama članicama, kojih je u prosincu prošle godine bilo 28, ukupno 71 posto anketiranih smatra da je korupcija široko rasprostranjena u njihovim domovinama, što je za tri posto više u odnosu na 2017. godinu.

Istodobno to je manje nego 2013. godine kada je 76 posto mislilo da je korupcija široka rasprostranjena.

U Hrvatskoj se taj postotak od 2013. do 2019. narastao 94 na 97 posto.

Više od četvrtine ispitanika u EU-u, njih 26 posto smatra da su osobno pogođeni korupcijom u svakodnevnom životu.

Hrvati najviše iskusili korupciju

U sedam zemalja preko polovice ih tako misli, a najviše u Rumunjskoj (64 posto), zatim na Cipru (60 posto), Portugalu (59 posto). U Hrvatskoj 54 posto ispitanika smatra da je osobno pogođeno korupcijom.

Na razini EU-a, 5 posto ispitanika odgovorilo je da je moralo platiti mito za zdravstvene usluge u javnim zdravstevnim ustanovama. Najviše ih je u Rumunjskoj -19 posto, a u Austriji 17 posto. Hrvatska s Njemačkom dijeli deveto i deseto mjesto sa sedam posto.

U proteklih 12 mjeseci, 5 posto ispitanika je odgovorilo da je osobno iskusilo ili svjedočilo korupciji. Najviše ih je u Hrvatskoj, 15 posto, zatim u Austriji 14 posto, Mađarskoj 12 posto. Najmanje ih ima u Danskoj i Finskoj, 2 posto.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više