Porezna želi ovršiti kafić u Osijeku jer usred krize nisu platili turističku zajednicu ni obrtničku komoru

Osječka ugostiteljka dužna je oko 3400 kuna, za stavke poput članarine za TZ i paušal Hrvatskoj obrtničkoj komori

ZADNJA IZMJENA: tra 4, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Dok je Vlada predstavila cijeli niz mjera kojim pokušava spasiti gospodarstvo, Porezna uprava poduzetnicima šalje opomene, prijeteći zateznim kamatama i ovrhom, ako u roku od osam dana ne plate porezni dug. Osječanka T. R. (podaci poznati redakciji,) vlasnica kafića, tako je od osječkog Područnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija, 24. ožujka dobila opomenu da iznos duga od 3.455,84 kune, plus 51,21 kunu kamata, plati do 2. travnja.

U tom iznosu nalaze se i stavke poput članarine za turističku zajednicu (313,11 kuna + 11,37 kuna kamate), paušal Hrvatskoj obrtničkoj komori (305,17 kuna + kamata 3,37 kuna), doprinos za zapošljavanje (0,10 kuna), itd…

‘Ako ne podmirite dug po ovoj opomeni…’

Uz opomenu i specificirane troškove iznosa od 3.455,84 kune, plus 51,21 kunu kamata, u dopisu osječkog Područnog ureda, maloj poduzetnici T. R., stoji i ovo:

“Napominjemo kako se u Republici Hrvatskoj na zakašnjelo plaćanje poreza i drugih javnih davanja sukladno odredbama Općeg poreznog zakona obračunava zakonska zatezna kamata. Trenutačno je stopa zatezne kamate 6,11 posto”. I dalje: “Ako ne podmirite dug po ovoj opomeni, porezna uprava će pokrenuti postupak ovrhe. Postupak ovrhe Porezna uprava provodi tako da se putem financijske agencije blokiraju svi računi – kunski, devizni, štedni i oročena novčana sredstva. Ako se dug ne podmiri niti blokadom računa, pokreće se ovrha na ostaloj imovini”.

Mora platiti jer je dug nastao prije 19. ožujka

Istoga dana kad je primila opomenu, T. R., vlasnica jednog osječkog kafića, e-poštom poslala je poruku naslovljenu ministru financija Zdravku Mariću. ”Javljam Vam se iz Osijeka, vlasnica sam ugostiteljskog obrta koji je prestao s radom dana 19. 3. 2020. prema, odluci Stožera civilne zaštite RH. Danas sam primila e-opomenu od strane Porezne uprave i nisam mogla vjerovati što se događa unatoč svim nastojanjima Vlade da se pomogne poduzetnicima koji su pogođeni pandemijom Covida.

Opomenu je izdala Porezne uprava Područnog ureda Osijek jučer, dana 24. 3. 2020. godine na iznos od 3.507,05 kn pod prijetnjom ovrhe ako dužni iznos ne podmirim u roku od 8 dana. Kontaktirala sam Poreznu upravu i ukazala na problem da je rad obrta obustavljen zbog novonastale situacije pa da nisam u mogućnosti podmiriti dugovanje.

Rečeno mi je da dugovanje moram podmiriti unatoč navedenom i donesenim mjerama Vlade budući da je dug nastao prije 19. 3. 2020. g. u protivnom će biti pokrenuta ovrha. Molim Vas, možete li mi odgovoriti je li postupanje Područnog ureda Osijek u skladu s preporukama Vlade i donesenim mjerama, odnosi li se odgoda plaćanja i zabrana pokretanja ovrhe i na to dugovanje? Napominjem da bi navedeno dugovanje bila u mogućnosti podmiriti da sam nastavila obavljati djelatnost, međutim svima nam je poznato zašto smo morali obustaviti poslovanje do daljnjeg”.

‘Čekam što će se dogoditi’

Odgovor s potpisom Danijele Rudić, voditeljice Službe za ovrhu Porezne uprave stigao je sljedećeg dana, uz obrazloženje kako mjere Vlade donesene povodom nastupa posebnih okolnosti, doduše predviđaju odgodu plaćanja poreza i doprinosa na rok od tri mjeseca uz mogućnost dodatna tri mjeseca ako se takve okolnosti nastave. No, stoji dalje: ”navedena odgoda primjenjuje se na obveze dospjele nakon stupanja na snagu mjera”.

“Sada čekam što će se dogoditi s obzirom na to da je rok od osam dana istekao jučer, a nemam novca za podmirenje duga jer kafić ne radi od 19. ožujka”, kaže za Telegram Osječanka T. R.

Drago Hedl
Istraživački novinar
521 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program