Politika & Kriminal

Porfirije: 'Srpska Pravoslavna Crkva nikad neće odustati od ustoličenja crnogorskog mitropolita'

Srpski mediji javili su da se od ustoličenja odustalo zbog sigurnosnog rizika, ali je to brzo demantirano

18.08.2021., Crkva svetih apostola Petra i Pavla, Doboj (BiH) – Patrijarh srpski Porfirije dosao je danas u svoju prvu zvanicnu posjetu Republici Srpskoj od kako je postao novi patrijarh SPC i to u grad Doboj i to je prva posjeta jednog patrijarha ovom gradu poslije 83 godine. Medju brojnim zvanicama koje su ga docekale su bili Milorad Dodik, Obren Petrovic, Zeljka Cvijanovic, Radovan Viskovic i mnogi drugi. Nakon doceka kojem je nazocio i veliki broj gradjana Doboja sluzena je i liturgija u ovom hramu.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

“Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog”, rekao je patrijarh za Tanjug. Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Tanjug, ali i drugi srpski mediji i portali prethodno su javili da se od ustoličenja odustalo zbog sigurnosnog rizika, ali je to brzo demantirano. Prilazi Cetinju u subotu navečer i dalje su bili blokirani barikadama, ali je u samom gradu mirno, noć uoči kontroverznog ustoličenja.

Veliki prosvjedi u Crnoj Gori

Crnogorski prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, drevnoj crnogorskoj prijestolnici. Oni su u subotu probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit.

Građani na barikadama, a po pisanju agencija Beta ima ih nekoliko tisuća, najavljuju da neće odustati od blokade sve dok SPC ne odustane od ustoličenja na Cetinju. Prilikom probijanja blokade, ranije u subotu, dogodio se kratki sukob između policije i prosvjednika.

Prethodno su u središtu Cetinja prosvjednici su uklonili žičanu ogradu koju je postavila policija kako bi ih udaljila od Cetinjskog manastira u kojem bi se trebao održati čin ustoličenja. Prosvjednici su kazali da je cilj blokade ceste prema Podgorici sprječavanje da patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije da dođu u prijestolnicu. Blokiran je i pravac prema Budvi.

Đukanović optužio Srbiju za ekspanzionizam

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Pozvao na mir, očuvanje stabilnosti i multietničkog sklada u zemlji, ali je istodobno, međutim, poručio premijeru Zdravku Krivokapiću, lideru prosrpske vladajuće koalicije, “da nakon kontinuirane medijsko političke torture i ponižavanja iz Beograda naše države osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njezinu obranu”.

Postavljanje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog do usijanja je podiglo napetosti u Crnoj Gori, gdje dio građana ustoličenje na Cetinju vidi kao provokaciju SPC-a.

Dio Crnogoraca ustoličenje vidi kao provokaciju

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) dominantna je u zemlji, ali mnogi je optužuju da služi beogradskim interesima.

No, Joanikije smatra da se taj čin politizira i kaže da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da ga premješta u neko drugo mjesto.

Crnogorci, međutim, smatraju uvredom i provokacijom činjenicu da će poglavar SPC-a biti ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš, pa su uz prijetnju građanskim otporom predložili čelnicima SPC-a da tu ceremoniju održe negdje drugdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu