Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Portugalska policija: 'Završili smo pretragu jezera zbog slučaja Madeleine McCann'

Policija nije otkrila detalje o prikupljenim materijalima

Portuguese Judicial Police (PJ) criminal investigation unit members remove equipment set near the Arade dam in Silves on May 25, 2023, after the search operation in the investigation into the disappearance of Madeleine McCann (Maddie) has been declared over. Portuguese Judicial Police focus on an area cordoned off around the Arade reservoir, nearly 50 kilometres (30 miles) from where the then three-year-old Maddie went missing in the Algarve tourist resort of Praia da Luz in May 2007. Portuguese media said today's search of the banks of the Arade dam could be the last in the three-day operation, which has involved around 50 police officers and Portuguese firefighters. (Photo by FILIPE AMORIM / AFP)
FOTO: AFP

Portugalska policija je objavila da je dovršila iskapanja koja su od utorka na zahtjev njemačkih vlasti trajala u blizini jezera u južnom Portugalu. Obavljena su u sklopu istrage o nestanku malene Madeleine McCann 2007. godine.

Pravosudna policija priopćila je da će „prikupljeni materijal biti predan njemačkim vlastima“ koje od 2020. tvrde da britanska djevojčica nije živa te za to sumnjiče Nijemca koji je već u zatvoru zbog silovanja u Portugalu. Policija nije otkrila detalje o prikupljenim materijalima.

Nisu objavili niti informacije o cilju operacije provedene u suradnji s njemačkim i britanskim istražiteljima u portugalskoj regiji Algarve. Madeleine McCann nestala je 3. svibnja 2007., nedugo prije svog četvrtog rođendana, iz sobe hotelskog kompleksa Praia da Luz u Algarveu gdje je bila na odmoru s obitelji.

Pretraga obavljena i 2008. godine

Njezini roditelji u to su vrijeme večerali s prijateljima u obližnjem restoranu. Njezin nestanak pokrenuo je veliku međunarodnu kampanju koju predvode njezini roditelji, no zasad je taj slučaj i dalje nepoznanica.

Područje brane Arade, smještene pedesetak kilometara od mjesta nestanka Maddie, već je pretraženo 2008. pa i s roniocima koji su pronašli samo ostatke životinja. Lokalni mediji prenosili su kako je njemački osumnjičenik tamo redovito dolazio te je mjesto opisivao svojim „malim rajem“.

Osumnjičenik, danas 46-godišnji Christian Brueckner, služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke 2005. u Portugalu. Nekoliko je godina živio u Algarveu, a njemačkoj policiji poznat je kao pedofil.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više