Politika & Kriminal

Poruke Junckera zvuče, priznat ćete, malo dramatično; sad kaže da arbitraža utječe na čitavu EU

Slovenski predsjednik danas je otišao lobirati u Bruxelles

FOTO: Borut Pahor/Twitter

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Europsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

“To nije samo bilateralni problem, nego i problem koji utječe na cijelu EU i u tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle”, rekao je Juncker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

‘Utjecaj na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a’

Juncker je istaknuo da ponuda o posredavanju “nije dobro prihvaćena”. Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a. Juncker je dodao kako Komisija “ne želi incidente” između dviju država, te iako je je u početku zvučao dosta dramatično, kasnije je ipak nešto ublažio poruke. “Ne želim incidente između dviju država. To ne bi nikome pomoglo, ne bi ubrzalo rješenje za pitanje za koje nitko drugi nema interesa. Recite svojima da nitko ne mari za to. Pokušao sam drugim premijerima i čelnicima država članica EU objasniti o čemu se tu radi, ali imaju jako malo interesa za to”, rekao je Juncker pri kraju.

Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. “Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji”, kazao je.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu