Posao s izraelskim avionima i službeno je propao

Ministar Krstičević potvrdio je RTL-u da nam Izrael ne može isporučiti F-16 Barak

ZADNJA IZMJENA: sij 10, 2019

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije.

“Obzirom na tu činjenicu, ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka”, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Novinari nisu smjeli snimati izjave

N1 javlja kako je izraelski predstavnik, generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam rekao da “Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna”. Kaže kako Izrael naprosto nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani.

Izraelska delegacija, koju je predvodio Udi Adam, stigla je danas na sastanak u MORH. Izraelsko izaslanstvo pred hrvatskim ministarstvom dočekao je zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske, Mirko Šundov. Sastanak je završio oko 16 sati, no novinarima nije dopušteno da snimaju izjave koje su uslijedile.

Ranije je najavljeno da će se Adam navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih aviona F-16. U premijerovo ime na sastanku je sudjelovao njegov predstojnik ureda Zvonimir Frka-Petešić.

Premijer tvrdi da nema štete za Hrvatsku

Uoči današnje sjednice Vlade Krstičević je izjavio kako je Izrael trebao dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju aviona Hrvatskoj. Istaknuo je kako na današnjem sastanku od predstavnika izraelskog Ministarstva obrane želi čuti mogu li to učiniti ili ne.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku u poslu s nabavom izraelskih aviona jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor. Rekao je da odluku o nabavci aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

Amerikanci blokirali prodaju aviona

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan. Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natjecaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2153 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program