Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Posljednji potez OPEC-a vrlo je jasan: stali su na stranu Rusije, okrenuli se protiv Amerike i EU

Procjenjuje se da bi moglo doći do poskupljenja benzina i dizela na pumpama u SAD-u i EU

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman is driven to a meeting with Algerian Prime Minister upon the former's arrival at Algiers on December 2, 2018. (Photo by RYAD KRAMDI / AFP)
FOTO: AFP

Iako se stječe dojam da cijeli svijet osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, najnovija odluka naftnog kartela OPEC Plus o smanjenju proizvodnje nafte pokazuje da je to velika zabluda. Naime, članice te organizacije smanjit će proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno i tako ne samo da će sačuvati visoke cijene nafte nego će izravno pomoći ruskom ratnom stroju u Ukrajini.

Tu odluku donijelo je 14 članica te organizacije Alžir, Angola, Ekvador, Ekvatorska Gvineja, Gabon, Indonezija, Irak, Iran, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela plus Rusija koja je pridružena članica. Presudnu ulogu pri donošenju te odluke imali su saudijski princ Muhammed bin Salman i zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak, koji je pod američkim sankcijama zbog svoje uloge u ruskoj agresiji u Ukrajini.

I pri tome se dogodilo nešto što je još do jučer izgledalo nemoguće: čak je i Iran, iako je smrtni neprijatelj Rijada, lobirao za prijedlog Saudijske Arabije. Što se pak tiče odnosa Teherana s Moskvom, oni su više nego dobri je Iran prodaje Rusiji dronove koje oni koriste u Ukrajini.

Visoke cijene nafte Rusiji će nadoknaditi gubitke

Smanjenje proizvodnje nafte povećat će prihode svih članica OPEC Plus, uključujući Rusiju i Iran. Procjenjuje se da bi odluka OPEC-a mogla izazvati poskupljenja benzina i dizela na pumpama u SAD-u i EU u prosjeku za oko 8 centi po litri. A to znači novi žestoki udar na sve države koje se bore s inflacijom.

Uostalom, od kada se počelo nagađati da će doći do smanjenja proizvodnje, cijena nafte na europskom tržištu za samo nekoliko dana porasla je s 88 na 93,95 dolara po barelu. Pokazalo se da je članicama OPEC-a puno važnije držati visoke cijene nafte nego natjerati Rusiju da plati cijenu za invaziju na Ukrajinu.

Visokim cijenama nafte omogućit će se Rusiji da nadoknadi gubitke do kojih je došlo jer je morala prodavati svoju naftu Indiji, Kini i kupcima u Aziji s velikim popustima. Istodobno, tom odlukom izravno se sabotiraju pokušaji SAD-a i EU da ograniče cijene ruske nafte na oko 60 dolara po barelu. U Bruxellesu je odlučeno da EU nametne svim uvoznicima ruske nafte ograničenje cijena u nastojanju da snize cijene nafte i goriva.

Vrlo jasan signal nezadovoljstva OPEC-a

Međutim članice OPEC-a tome su se oduprle jer strahuju da bi se zbog takve odluke SAD-a i EU smanjila cijena nafte i svim drugim proizvođačima i izvoznicima. „Ovo je izrazito politički i vrlo jasan signal nezadovoljstva OPEC-a s ograničenjem cijena”, izjavila je Amrita Sen, glavna analitičarka za naftu u Energy Aspects. „Bez obzira na to je li ograničenje cijene stvarno učinkovito, oni to vide kao opasan presedan.“

Glavni tajnik OPEC-a Kuvajćanin Haitham al-Ghais ustvrdio je pak da se tako osigurava sigurnost i stabilnost energetskih tržišta. “Sve ima svoju cijenu, pa i energetska sigurnost.“

Saudijska Arabija i arapski proizvođači nafte tvrde da su morali donijeti takvu odluku jer je zbog straha od recesije barel nafte pao sa 120 dolara na ispod 80 dolara. A da nafta još više pojeftini, što se vrlo lako moglo dogoditi, to bi ugrozilo proračune i u socijalnu stabilnost proizvođača nafte.

Saudijska Arabija se otela kontroli Bijele kuće

Dok će u ekonomskom smislu posljedice smanjenja proizvodnje nafte pogoditi jednako sve zemlje uvoznice, dotle je u političkom smislu, najteži udarac pretrpjela administracija američkog predsjednika Joea Bidena. Najnovija odluka OPEC-a potvrđuje da se Saudijska Arabija, jedan od najbližih saveznika SAD-a, otela kontroli Bijele kuće te se strateški udaljila od Washingtona. Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre optužila je OPEC da svoju politiku usklađuje s Rusijom.

Bill Farren-Price, analitičar u konzultantskoj tvrtki Enverus, kazao je pak kako je „Saudijska Arabija postavila OPEC na kurs sudara sa slobodnim svijetom. Oni su stali na stranu Rusije baš dok se potrošači diljem svijeta bore s inflacijom i sve većim troškovima života”, zaključio je te dodao: „Sigurno će biti političkih posljedica za Rijad.“

Saudijski princ Muhammed bin Salman donio je odluku o smanjenju proizvodnje iako je bio pod žestokim pritiskom administracije Joea Bidena. Američki predsjednik čak se ponizio te otišao u Rijad kako bi nagovorio princa na povećanje proizvodnje nafte. Umjesto toga, uslijedio je šok i odluka o smanjenju proizvodnje.

Bidenov neuspješni pokušaj dodvoravanja

Zbog posjeta Rijadu Biden se našao na žestokom udaru organizacija za ljudska prava po cijelom svijetu, a u SAD su ga neki krugovi optuživali da je time rehabilitirao princa Muhammeda. Njega je, naime, CIA optužila da je 2018. odobrio ubojstvo saudijskog disidenta, novinara Washington Posta Jamala Khashoggija.

Kako bi se dodvorio princu, Biden tijekom boravka u Rijadu niti jednom riječju nije spomenuo tragičnu sudbinu Khashoggija. Unatoč poniženjima, sada se pokazuje da je sav Bidenov trud bio uzaludan.

Osim toga, sada će zasigurno doći do poskupljenja benzina i dizela u SAD-u na što su Amerikanci najosjetljiviji. A to je težak udarac za kandidate Demokratske stranke na izborima i studenom. I za predsjednika Bidena također. Stoga ne čudi što je Bidenova administracija oštro kritizirala odluke OPEC-a nazivajući ih kratkovidnim u trenutku kad je „održavanje globalne opskrbe energijom od najveće važnosti.“

‘Ne možemo stati na stranu ove ili one zemlje’

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman odbacio je sve optužbe tvrdeći da je cilj potaknuti dugoročna ulaganja u proizvodnju nafte. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al Mazrouei rekao je pak da se OPEC ne želi uključiti u rasprave o ulozi Rusije na tržištu.

“U Europi imaju svoju priču, u Rusiji imaju svoju priču. Ne možemo stati na stranu ove ili one zemlje”, rekao je Mazrouei. Strategija Saudijske Arabije sada je posve jasna: prebogati Rijad želi se othrvati utjecaju Washingtona te ne namjerava više biti ovisan o SAD-u.

Zbog toga intenzivno radi na proširenju suradnje s Kinom i Rusijom, najvećim neprijateljima SAD-a. Da bi u tome uspjela, Saudijska Arabija nikada nije kritizirala Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, kao što nije osuđivala Kinu koja želi pripojenje Tajvana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više