Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Postignut dogovor. Tvrtka, ako želi sve potpore, mora imati najmanje 70 posto zaposlenika s covid potvrdama

Održan je sastanak predstavnika sindikata i poduzetnika s ministrom rada

Predstavnici sindikata i poduzetnika postigli su dogovor s ministrom rada Josipom Aladrovićem oko povezivanja potpora poduzetnicima s covid potvrdama zaposlenika. Aladrović je rekao kako će, osim dosadašnjih kriterija, za dobivanje potpora tvrtke morati imati najmanje 70 posto djelatnika s covid potvrdama.

“Oni koji imaju više od 70 posto zaposlenika s covid potvrdama dobit će potpore za sve zaposlenike, dok će oni koji su ispod tog postotka dobivat potpore proporcionalno broju radnika s potvrdama. Smatramo da tako dostižemo ciljane vrijednosti i povećavamo broj onih koji su zdravstveno i ekonomski zaštićeni, ali i potičemo na odgovornije ponašanje”, izjavio je Aladrović.

Tim pragom od 70 posto žele nagrađivati poslodavce koji premaše taj postotak, rekao je Aladrović i dodao da time ohrabuju poduzetnike. Na pitanje što s potvrdama na temelju negativnog testa, rekao je da će prihvaćati kontinuirane testove u određenom periodu iako, rekao je, ne očekuju da će se često događati da se netko testira svaka dva dana. “Zato je cijepljenje najbolja zaštita, i zdravstvena i ekonomska”, poručuje Aladrović.

‘Neke će tvrtke to lako dosegnuti’

“I privatni sektor i javni sektor će morati zauzeti svoju ulogu u ovome”, istaknuo je Aladrović i dodao da će i za javni sektor donijeti mjere koje će biti komplementarne privatnom sektoru.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić rekao je kako je dogovor kompromis. “To su čak i predstavnici jedne od tvrtki koja dolazi iz ugroženog sektora rekli da će to relativno jednostavno dosegnuti, jer su i ranije ti sektori možda bili u većem postotku cijepljeni zbog interesa da mogu nastaviti raditi”, naglasio je Zorić.

“Kako je, tako je. Morali smo i mi pristati na neki kompromis, ali ok, mislim da ćemo mi to ostvariti. Ali s tim brojem ljudi koji će se cijepiti na taj način, pod tim pritiskom, na skali procijepljenosti pomaknut ćemo se na razini zemlje dva-tri posto, a trebamo 25 posto”, naglasio je Zorić.

‘Svi trebaju ići u tom smjeru, ne samo dio’

Zorić je naglasio kako su se na sastanku usuglasili da se prag od 70 posto procijepljenih treba odnositi na cijelo društvo i da svi razmotre koje alate imaju na raspolaganju kako bi potaknuli građane da se cijepe i da dođu do te razine. Poraznim smatra da Ministarstvo zdravstva, koje je najodgovornije za zdravlje, ima najmanji postotak procijepljenosti.

“Sve tri strane su se dogovorile da trebamo ići u tom smjeru, kako čitavo društvo mobilizirati, a ne samo ovaj jedan dio koji od Vlade traži mjere za očuvanje radnih mjesta”, rekao je Zorić i naglasio da predstoji ozbiljan razgovor svih sudionika u društvu, ne samo sindikalaca, poslodavaca i ministarstva o tome kako zaštiti zdravlje nacije i gospodarstva.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu