Politika & Kriminal

Potpirivanje histerije oko migranata notorna je i vrlo opasna glupost. Problem je što to nitko ne želi reći

Što o antimigrantskim politikama i Hrvatskoj danas govori njemački streloviti uspon Zelenih

FOTO: Ilustrativna fotografija/Vjekoslav Skledar

U točki 15. Marakeškog dogovora (iz koje ćemo, naravno, ignorirati dio u kojem se govori da su nacionalne migracijske politike suvereno pravo svake države) krije se prava Sodoma i Gomora. Singularitet. Sparivanje Predatora i Aliena. Nema sumnje da bi se, da se ovaj dio dokumenta snimi i pušta unatrag, čulo zborno ponavljanje tri šestice: “Ovaj dokument promovira rodnu ravnopravnost”...

Stvarno je ponekad šteta što ekstremno desni populisti zapravo ni ne čitaju dokumente koje kritiziraju.

Ne zato što bi ih time doista razumjeli i shvatili da nema smisla od bezubih međunarodnih sporazuma stvarati utjelovljenja terminalnog zla, nego bi, jednostavno, da su pažljiviji, mogli naći dodatnih detalja za svoje nevjerojatne konstrukcije. Evo, recimo, Marakeški dogovor o migrantima.

Da, da, svi već znate, čitali ste na fejsu ili negdje o tome da se time tjera suverene države da primaju migrante i da se radi o sorošoidnom uratku kojim se lome ostatci ostataka ponosnih nacija kako bi se izgradio novi svjetski poredak.

Predator&Alien

Da, smiješno je. Ali, da su samo malo pažljiviji, moglo je biti još i bolje. Naime, u točki 15. (iz koje ćemo, naravno, ignorirati dio u kojem se govori da su nacionalne migracijske politike suvereno pravo svake države) krije se prava Sodoma i Gomora. Singularitet. Sparivanje Predatora i Aliena. Nema sumnje da bi se, da se ovaj dio dokumenta snimi i pušta unatrag, čulo zborno ponavljanje tri šestice.

“Ovaj dokument promovira rodnu ravnopravnost”, kaže se u tom dijelu članka 15. i najdobrohotnijem promatraču postaje jasno – Marakeški dogovor armiran je Istanbulskom konvencijom te udara svom snagom na tradicionalne vrijednosti i slobodu hrvatskog naroda. Nije dosta da više nemamo odvojene WC-e za žene i muškarce, izgleda da neće biti ni posebnih WC-a za migrante…

Iluminati, HAARP, migranti i Pernar

Komediju na stranu, fake news ludovanje oko migranata, a dio čega je i strka oko Marakeškog dogovora, poprimilo je doista razmjere globalne epidemije. Pad povjerenja u mainstream medije, pojačan nevjerojatnom lakoćom širenja lažnih vijesti putem društvenih mreža učinio je relevantnim i najbizarnije teorije zavjere. Možete li uopće zamisliti da ste prije desetak godina nekome trebali ozbiljno argumentirati kako je Zemlja okrugla, ili kako je cijepljenje korisno?

Posljednjih tjedana je protuimigrantska propaganda kod nas prerasla u granice histerije. Facebook zvijezda Ivan Pernar iz Živog zida ne propušta priliku da objavi bilo kakav “dokaz” o tome da Hrvatskoj slijedi migrantska invazija, pritom se, naravno, oslanjajući na krajnje “pouzdane” izvore. Primjerice, na portal s teorijama zavjere koji, pored videa o ciljevima Iluminata i HAARP sustavu koji utječe na klimu, srce i mozak, a instaliran je u Srbiji, objavljuje i priče o strašnim migrantima, poput one na koju je Pernar nedavno skrenuo pažnju – o tome da je u Njemačkoj uhićen migrant zbog seksualnog zlostavljanja žena, ovaca i koza.

Briselski android

Nije neobično da se Pernar i desni populisti u posljednje vrijeme intenzivno bave antimigrantskim temama. Osim što se radi o klasičnom strahu od drugih koji je često osnovni temelj mnogih identitetskih politika, radi se i o temi na kojoj se danas navodno da lako i brzo politički profitirati. Slabašnoj hrvatskoj desnici za koju je HDZ Andreja Plenkovića preliberalan svakako dobro dolazi svaka tema kojom se predsjednika HDZ-a može prikazati kao nedovoljno državotvornog briselskog androida, a ni Živom zidu čiji rejting stagnira cijelu godinu ne liježe loše malo surfanja na strahu od migranata sumnjive vjere i boje kože.

Ta politička računica se čini gotovo matematički preciznom, uspon ekstremne desnice po Europi poklapa se s većim priljevom migranata. Međutim, što ako je takva analiza – pogrešna?

Bujanje AfD-a

Često se, kako bi se ilustrirao utjecaj antimigrantskih politika na političku ravnotežu u nekoj zemlji za primjer uzima njemački AfD. Donedavno minorna stranka postala je ogroman faktor u tamošnjoj politici, treća po snazi na zadnjim izborima i, obzirom na novu veliku koaliciju CDU-a i SPD-a – najveća oporbena snaga u Bundestagu. Mnogi im proriču i daljnji rast, te budućnost koja, je li, pripada njima.
Ova analiza je, međutim, možda ipak prepovršna.

Naime, kako je AfD rastao, CDU i pogotovo njihov bavarski partner CSU zaoštrili su svoju politiku prema migrantima. Rezultat je, međutim, povijesno nizak postotak glasova koje je CSU dobio na lokalnim izborima u Bavarskoj i takav pad popularnosti CDU-a koji je natjerao Angelu Merkel da podnese ostavku na mjesto predsjednice stranke.

Zeleni na rubu, ali ne opstanka

Stranka koja u njemačkim okvirima zauzima potpuno suprotan, promigrantski stav, stranka koja je u propalim lanjskim pregovorima o Jamajka koaliciji inzistirala na tome da migranti koji su dobili dozvolu boravka u Njemačkoj imaju pravo dovesti tamo svoje obitelji su – Zeleni. Ukoliko migrantski val nosi najveće političke benefite onima koji igraju na ksenofobiju, za očekivati je da su Zeleni na rubu opstanka. Ta stranka je, međutim, danas druga najjača snaga u Njemačkoj. Po anketama su se približili uniji CDU-CSU na samo pet postotnih bodova, a na nedavnim pokrajinskim izborima u Hesseu i Bavarskoj su ostvarili povijesno visoke rezultate. I da, uvjerljivo su prešišali antimigrantski AfD – osim po izbornim rezultatima u ove dvije pokrajine i po anketama iz druge polovice listopada. AfD, naime, ima 15-16, a Zeleni preko 20 posto potpore.

Šovinističke gluposti i tišina

Slika, dakle, nije baš toliko jednostavna. Bizarne laži i širenje panike oko migranata možda i nisu samorazumljivo politički profitabilne onoliko koliko nam govori recentna uobičajena mudrost. Problemčić za ovu zemlju, kojoj inače kronično nedostaje radne snage, je u tome što – zasad – ne postoji snaga koja će jasno kazati da je potpirivanje histerije oko migranata notorna i vrlo opasna šovinistička glupost, te svoj politički profil snažno graditi (i) na promigrantskim politikama.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu